Ασφαλιστικό: Ένα Ταμείο για όλους μέχρι τα Χριστούγεννα-Δείτε τι προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο

Περικοπές και νέο ανώτατο πλαφόν θα φέρουν οι σχεδιαζόμενες ανατροπές

Ασφαλιστικό: Ένα Ταμείο για όλους μέχρι τα Χριστούγεννα-Δείτε τι προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο

​Κάτω από την "ομπρέλα" του ΙΚΑ θα βρεθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τέλος του 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο, που ψήφισε η ελληνική Βουλή στις 14 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», η ενοποίηση θα φέρει αλλαγές σε εισφορές και παροχές και μειώσεις στις συντάξεις, καθώς ο στόχος που τίθεται είναι να εξοικονομηθούν επιπλέον δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) το 2016.

Θα έχει προηγηθεί η ενοποίηση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όλων των επικουρικών Ταμείων που είναι ΝΠΔΔ (νομικά πρόσωπα δημοσίου δίκαιου) στο ΕΤΕΑ (ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης).

Η συγχώνευση των Ταμείων κύριας ασφάλισης εντάσσεται στο πλαίσιο της καθιέρωσης ενιαίων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, της εναρμόνισης των εισφορών και παροχών, και της εξάλειψης των όποιων εξαιρέσεων εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Με βάση το δεσμευτικό για τη χώρα και την κυβέρνηση τρίτο Μνημόνιο, τα «βήματα» για τη δημιουργία κοινού Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους έχουν ως εξής:

1.Έως τον Οκτώβριο θα έχουν οριστικοποιηθεί οι επιπλέον παραμετρικές αλλαγές, που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό και θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2016. Πέραν των αλλαγών, που έχουν ήδη ψηφιστεί για το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων αναδρομικά από 1/1/2015, τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 392,70 ευρώ από 486 ευρώ και τη χορήγηση του προνοιακού τμήματος στα 67, το τρίτο Μνημόνιο επιβάλλει... αυξήσεις σε όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες προς τις παροχές.

2. Έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μία οντότητα, χρησιμοποιώντας τις υποδομές και την οργάνωση του ΙΚΑ, θα εφαρμόσει κεντρικό μητρώο όσων καταβάλλουν εισφορές και θα δημιουργήσει κοινές υπηρεσίες.

3. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 θα έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργεί κοινό κεφάλαιο με τους πόρους και τα αποθεματικά όλων των πρώην Ταμείων.

4. Πριν από τα τέλη του 2017 θα ενσωματωθούν η δήλωση, η πληρωμή και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

Όπως προαναφέραμε, οι σχεδιαζόμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό εκτιμάται ότι θα φέρουν περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Το νέο «κούρεμα» θα υπερκαλύπτει τις μειώσεις που είχε κρίνει το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές κυρίως ελλείψει οικονομικών μελετών, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, δεν θα γίνει καμία νέα μείωση σε αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ θα τεθεί νέο... ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις περί τα 2.000 ευρώ, αντί των ορίων που ισχύουν σήμερα και είναι 2.774 ευρώ στα ειδικά Ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top