Tη ζημιά στις τράπεζες θα προσπαθήσει να μαζέψει η κυβέρνηση

Αποφεύχθηκε το κούρεμα καταθέσεων

Tη ζημιά στις τράπεζες θα προσπαθήσει να μαζέψει η κυβέρνηση

Τη ζημιά στον τραπεζικό τομέα επιχειρεί να συμμαζέψει η κυβέρνηση. Με τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των stress test τη 15η Νοεμβρίου, σχεδιάζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία υπολογίζεται πως θα κοστίσει στο κράτος ως 25 δισ.

«Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το ΤΧΣ για την εξυγίανση των τραπεζών ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Έτσι αποφεύγεται το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων το οποίο θα έπληττε όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τη λειτουργεία του τραπεζικού συστήματος περαιτέρω. Δεδομένου ότι το κράτος συμμετέχει με 62% στο κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών οι φορολογούμενοι θα κληθούν ούτως ή άλλως να πληρώσουν το μάρμαρο» σημείωσε στο Star ο καθηγητής Οικονομικώς Χαράλαμπος Γκότσης.

Πάντως, μετά το Eurogroup της 14ης Αυγούστου αίρεται οριστικά ο φόβος για κούρεμα καταθέσεων. Στην ανακεφαλαιοποίηση εκτός από το κράτος με βάση την κοινοτικοί οδηγία, αναμένεται να επιβαρυνθούν μέτοχοι των τραπεζών και κάτοχοι ομολόγων.

Στόχος είναι οι τράπεζες να λειτουργούν κανονικά το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν την ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί ότι το εργαλείο του λεγόμενου bail in, δηλαδή του κουρέματος θα ισχύσει για τους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης αφού πρώτα θα έχουν προηγηθεί εκτός από τα τεστ αντοχής και τα αποτελέσματα της Αξιολόγησης της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Quality Review).

Οι επιπτώσεις σε μετόχους και ομολογιούχους των τραπεζών προβλέπονταν με την ενσωμάτωση της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του η οποία ψηφίστηκε στις 22 Ιουλίου από την ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο του δεύτερου "πακέτου" προαπαιτούμενων από τη Βουλή.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top