Ξινά τα μπάνια του λαού: Έρχονται πέντε ραβασάκια από την εφορία

Τελειώνει ο Αύγουστος και ξεκινά η… φοροκαταιγίδα

​Έφυγε ήδη ο μισός Αύγουστος, οι εκδρομείς αρχίζουν σιγά σιγά να επιστρέφουν και πριν προλάβουν καν να προσαρμοστούν και να αφήσουν πίσω τις διακοπές τους, η εφορία θα τους χτυπήσει την πόρτα, στέλνοντας τους όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε ραβασάκια προς είσπραξη.

Μαζί με τα πρωτοβρόχια θα έρθει και μια φοροκαταιγίδα άνευ προηγουμένου, ύψους 5 δισ. ευρώ παρακαλώ, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για:

• φόρος εισοδήματος
• ειδική εισφορά αλληλεγγύης
• τέλος επιτηδεύματος
• φόρος πολυτελούς διαβίωσης
• ΕΝΦΙΑ
• τέλη κυκλοφορίας οχημάτων

Πότε πρέπει να περιμένετε το… χτύπημα της εφορίας

1. Ο Φόρος εισοδήματος, πολυτελείας, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος θα έρθουν όλα μαζί, έτσι για να το καταλάβετε καλά, με το εκκαθαριστικό των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι όσοι δεν υπέβαλλαν την φορολογική τους δήλωση τον Ιούλιο, αλλά τις πρώτες μέρες του Αυγούστου ή σκέφτονται να την υποβάλουν μέχρι τις 26 του μήνα, θα πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη στα τέλη Σεπτεμβρίου και την Τρίτη στα τέλη Νοεμβρίου. Τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου θα καταβάλουν τη δεύτερη και Τρίτη δόση αντίστοιχα και όσοι υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις πριν τις 18 Ιουλίου. Όσο για εκείνους που τις υπέβαλαν μετά τις 18 Ιουλίου θα έχει υπολογιστεί και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, αν έχουν αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ. ε, πισίνες ή σκάφη αναψυχής πάνω από πέντε μέτρα.

2. Σχετικά με την έκτακτη εισφορά, όσοι έχουν εισοδήματα από 12.000 – 30.000 δεν θα δουν καμία αλλαγή και θα πληρώσουν όσα είχαν υπολογίσει είτε μέσω της φορολογικής δήλωσης, είτε μέσω παρακράτησης του μισθού τους κάθε μήνα. Αυτό όμως δεν ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, με δεδομένο ότι οι συντελεστές γι’ αυτά τα εισοδήματα αυξήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2015. Έτσι, αυτή η κατηγορία φορολογουμένων αναμένεται να νιώσει το πρώτο σοκ με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου ή Αυγούστου και το δεύτερο το 2016 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων.

3. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ που τελικά δεν καταργείται, αλλά ήρθε για να μείνει, η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί μέσα στον Οκτώβριο και θα εξοφληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

4. Φυσικά όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας

5. Και τέλος όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις τους που υπολογίζονται τους επόμενους μήνες στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top