Η Bundesbank ζητά ανεξάρτητη αρχή για τη δημοσιονομική εποπτεία του ευρώ

Πυρά Βάιντμαν κατά Κομισιόν

Η Bundesbank ζητά ανεξάρτητη αρχή για τη δημοσιονομική εποπτεία του ευρώ

​Τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής που θα ελέγχει την τήρηση των δημοσιονομικών ��ανόνων και της σταθερότητας στην Ευρώπη, που έως τώρα ασκεί η Κομισιόν ζήτησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν.

«Με δεδομένη τη διεξαγόμενη συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλά επιχειρήματα διατυπώνονται υπέρ μιας μεταφοράς αυτών των καθηκόντων δημοσιονομικού ελέγχου και ελέγχου των κανόνων από μια ανεξάρτητη Αρχή», αναφέρει ο κ. Βάιντμαν σε άρθρο του στο περιοδικό Focus και επικρίνει την χαλαρή πολιτική εφαρμογή των κανόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση χωρών που καταγράφουν μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν καθένα απ' αυτά μπορεί να “παραγγέλνει”, αλλά όλοι πρέπει τελικά να πληρώνουν το λογαριασμό», γράφει ο κ. Βάιντμαν.

Προτείνει μάλιστα τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού θεσμού που θα παρεμβαίνει όταν η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας μέλους παρεκκλίνει από εκείνη που έχει συμφωνηθεί.

«Ο θεσμός αυτός θα είχε μια σαφώς προσδιορισμένη αποστολή και μια ρητή εντολή και δεν θα ήταν ενσωματωμένος στη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη», τονίζει ο Γερμανός τραπεζίτης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top