Τσακαλώτος: «Διαφωνήσαμε για τα κόκκινα δάνεια και θα τα δούμε τον Οκτώβριο»

«Η κυβέρνηση θα καταθέσει αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016»

«Σύνθετο σχέδιο νόμου, που ακολουθεί μία διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια καθώς δεν διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργ��ς Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, ενώ τόνισε ότι με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει μία πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μας ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015 και 2016». Επίσης σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με την έμμεση μέθοδο.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολύ δύσκολα μέτρα στο πακέτο της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι σημαντικό ότι δεν μπαίνουν χρονικά όλα μαζί (π.χ. οι ρυθμίσεις για τους αγρότες).

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως γι' αυτό το ζήτημα υπήρξε έντονη διαφωνία με τους θεσμούς και, όπως είπε, θα ξανασυζητηθεί τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο του 2016 η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι χρειάζονται 19 βήματα για να φτάσουμε στην πρώτη πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, ενώ αποκάλυψε πως «ρωτήσαμε τον ESM αν υπάρχει πρόβλεψη για δάνειο-γέφυρα αν δεν πετύχουμε τη συμφωνία. Μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Είναι αυτό με τα 19 βήματα που τελειώνει στις 19 Αυγούστου». Σχετικά με την πρώτη πληρωμή, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε επίσης : «Κάνουμε προσπάθεια να υπάρχουν και χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα, γιατί διαφορετικά δεν θα μπει τίποτα στην ελληνική οικονομία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top