Σφίγγει η θηλιά για όσους έχουν οφειλές προς τράπεζες και δημόσιο

Τι προτάθηκε στους θεσμούς ��ια τους οφειλέτες προς τράπεζες και δημόσιο

Σφίγγει η θηλιά για όσους έχουν οφειλές προς τράπεζες και δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στους θεσμούς τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας η όποια θα αναλάβει την αξιολόγηση δανειοληπτών που δεν μπορούν να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους. Παράλληλα οι θεσμοί πιέζουν για αυστηροποίηση της ρύθμισης των εκατό δόσεων.

Με ένα κείμενο 180 σελίδων η επενδυτική τράπεζα Νομούρα παρέδωσε στους θεσμούς για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης την πρόταση για τα κόκκινα δάνεια. Όπως προτείνεται πρόκειται να συσταθεί η δημόσια αρχή πιστοποίησης φερεγγυότητας η οποία θα συλλέγει στοιχεία από τον Τειρεσία, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία για τον κάθε δανειολήπτη δημιουργώντας μια βάση δεδομένων. Με μια κλίμακα από το 1 έως το δέκα η αρχή θα βαθμολογεί το αν όντως ο δανειολήπτης μπορεί να ξεχρεώσει τις οφειλές του.

«Φαίνεται πως θα αφορά χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, επιχειρηματικά, στεγαστικά και κάρτες. Η κατεύθυνση δεν είναι λάθος. Πόσο αξιόπιστη θα είναι η βαθμολόγηση του δανειολήπτη είναι το θέμα και δεύτερον τι λόγο έχουν τα δικαστήρια» δηλώνει ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ στο Star .

Παράλληλα εξετάζεται η αλλαγή διατάξεων στους νόμους Κατσέλη και Δένδια ώστε να τρέχουν πιο γρήγορα οι υποθέσεις των κόκκινων δανείων στα δικαστήρια και να μην ευνοούνται οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές (κοινώς «μπαταξήδες»).

«Είναι εκείνοι που ενώ φαίνεται ότι έχουν τα εισοδήματα δεν πληρώνουν. Οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν ποιοι εί��αι αυτοί. Σχεδιάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές, να μεταφερθούν κάποιες δικάσιμοι νωρίτερα και να γίνει μια πιο αυστηρή επιτήρηση του οφειλέτη» δηλώνει και πάλι ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ελληνική πρόταση προωθεί και τη δημιουργία μιας εταιρείας στην οποία το δημόσιο θα μειοψηφεί και θα αγοράσει τα προβληματικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Επίσης θα συσταθεί γραμματεία με γραφεία ανά την Ελλάδα για να ενημερώνει τους υπερχρεωμένους πολίτες στο πώς να χειριστούν τα κόκκινα δάνεια.

Δεν ησυχάζουν ωστόσο ούτε όσοι υπάχθηκαν στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, αφού οι θεσμοί πιέζουν να γίνει πιο αυστηρή. Σε απάντηση το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει μεταξύ άλλων την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και να μπαίνει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς εκείνων που έχουν μεγάλα ποσά καταθέσεων και έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top