Αγκάθι ο ΕΝΦΙΑ για τους θεσμούς: Δεν καλοβλέπουν τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση

Ποιοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη;

Αγκάθι ο ΕΝΦΙΑ για τους θεσμούς: Δεν καλοβλέπουν τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση

​Αγκάθι φαίνεται να ��ίναι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ο ΕΝΦΙΑ και οι αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να γίνει ο φόρος δικαιότερος και αναλογικότερος, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει προς την ελληνική πλευρά τις επιφυλάξεις τους, για το κατά πόσο οι αλλαγές αυτές δεν θα επηρεάσουν τον στόχο των εσόδων που έχει συμφωνηθεί.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι ότι αν επιβαρυνθούν κάποιοι περισσότερο από κάποιους άλλους, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος το Δημόσιο να εισπράξει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η τρύπα από τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, στόχος είναι να μειωθεί ο φόρος για τους ιδιοκτήτες μικρής ή μικρής αξίας ιδιοκτησίας, μετατοπίζοντας τα βάρη στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ώστε να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί.

Όμως η ιδέα αυτή φαντάζει ανεφάρμοστη, καθώς αν ισχύσει έστω κι ένα μικρό αφορολόγητο, θα μείνουν εκτός φόρου περίπου 2.769.177 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα έως 50.000 ευρώ.

Έτσι λοιπόν, δύο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το πρώτο, που είναι και το επικρατέστερο είναι να μειωθεί λίγο το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου. Σήμερα, με αφορολόγητο 300.000 ευρώ, ο Συμπληρωματικός Φόρος πιάνει 291.322 ιδιοκτήτες. Αν μειωθεί το αφορολόγητο στις 200.000, ο φόρος θα πιάσει άλλους 270.000 ιδιοκτήτες περίπου. Δηλαδή τον συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν περίπου 580.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Δηλαδή να παραμείνει το αφορολόγητο στις 300.000 ευρώ, όμως να αυξηθούν, ακόμη και να διπλασιαστούν οι συντελεστές του φόρου.

Αυτό σημαίνει 291.322 θα επιβαρυνθούν πρόσθετα, ενώ 5.278.014 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ θα ελαφρυνθούν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top