Το «πλαστικό» χρήμα μπήκε στη ζωή μας, από τότε που ήρθαν τα capital controls

Περίπου ένα εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες

​Μπορεί τα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, στη ζωή μας, να έχουν μείνει στα... χαρτιά , όμως τα capital controls φαίνεται πως έφεραν τη λύση, με το...ζόρι. Με τον τίτλο «στην πεινασμένη, από μετρητά, Ελλάδα , τα πλαστικά καλούπια φωτίζουν τη σκιώδη οικονομία» το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ως μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση το...μονόδρομο του πλαστικού χρήματος!

Περίπου ένα εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες από τότε που η ελληνική κυβέρνηση τις έκλεισε - εδώ και τρεις εβδομάδες - και επέβαλε capital controls. Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, που ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να ενισχύσουν τη μαύρη αγορά, κάνουν εντελώς το... αντίθετο!

Με το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών να παραμένει στα 60 ευρώ, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν κυρίως τη χρεωστική και λιγότερο την πιστωτική τους κάρτα για τις καθημερινές τους συναλλαγές αυξήθηκαν κατά πολύ, σε μια χώρα, που όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι αδήλωτες συναλλαγές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της.

Στελέχη των ελληνικών τραπεζών, μιλώντας στο Bloomberg , αποκαλύπτουν πως η χρήση καρτών για πληρωμές στο σούπερ μάρκετ ή στα βενζινάδικα διπλασιάστηκε και στην επαρχία τριπλασιάστηκε, ενώ ανάλογη ήταν και η έκρηξη που σημειώθηκε στη ζήτηση των συσκευών POS, όχι μόνο από εμπόρους, αλλά και από άλλους κλάδους επαγγελματικών όπως οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και οι οδοντιατρικές κλινικές.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, από τις 20 Ιουλίου, που άνοιξαν οι τράπεζες καταγράφηκαν εισροές καταθέσεων ύψους 1 δισ. ευρώ, χρήματα που είχαν αποσυρθεί υπό το «φόβο» του εγκλωβισμού λόγω των capital controls και πιθανού κουρέματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top