ΙΟΒΕ: μεγάλη πτώση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2012

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούλιο στον ��είκτη Οικονομικού Κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιδεινώθηκε για πέμπτον συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, υποχωρώντας στις 81,3 μονάδες από 90,7 τον Ιούνιο.

«Η εξέλιξη αυτή είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα των δυσμενών και ακραίων οικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και της διευρυμένης πολιτικής αβεβαιότητας», αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται, αλλά είναι βέβαιοότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης.

Η αναστροφή της αρνητικής πορείας των προσδοκιών είναι κατά τον ΙΟΒΕ ένα πρώτο βήμα για τη στροφή προς την ανάπτυξη και προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής.

Ανά τομέα, η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ έδειξε:

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του ��οικοκυριού, για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας και για την πρόθεση α αποταμίευσης, όλες επιδεινώνονται!

-Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται αισθητά, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.

-Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση εντείνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται σημαντικά.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση.

-Στις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αλλά και πιο δυσμενείς προβλέψεις σε όρους απασχόλησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top