Απίστευτο αλαλούμ με τον ΦΠΑ στα φαγητά και νέα εγκύκλιος

Προσχή στην... πιπεριά στο σουβλάκι: αυξάνει τον ΦΠΑ κατά 10%!

Απίστευτο αλαλούμ εξακολουθεί να επικρατεί με τον ΦΠΑ στα φαγητά και στην εστίαση γενικά.

Πρόσθετες διευκρινίσεις για την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ μετά τις αλλαγές που έγιναν από τις 20 Ιουλίου δίνει με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι το χοιρινό σουβλάκι με σκέτο κρέας πωλείται από το κρεοπωλείο με συντελεστή 13%, αλλά αν έχει και πιπεριές διατίθεται με 23%! Σε όλες τις περιπτώσεις όμως που διατίθεται από ψητοπωλείο έχει τον συντελεστή της εστίασης, δηλαδή 23%.

Επιπλέον, διαφοροποίηση υπάρχει και μεταξύ σερβιρισμένου φαγητού και φαγητού πακέτου ή ντελίβερι. Το σερβιρισμένο έχει συντελεστή 23% και πακέτο ή ντελίβερι διαφορετικό συντελεστή ανάλογα με το προϊόν, καθώς στις παραδόσεις αγαθών σε "πακέτο" το κάθε είδος φορολογείται με το συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται. Για παράδειγμα, "πακέτο" που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

Στο θέμα του... κιμά τώρα: Αν είναι έτοιμος αναμεμειγμένος με χοιρινό και βόειο θα υπάγεται στο 23%, ενώ αν κοπεί ξεχωριστά τότε 13% ο χοιρινός και 23% ο βόειος!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top