Capital Controls: Στέγνωσαν από προϊόντα την αγορά αλλά αύξησαν τις διαδικτυακές συναλλαγές

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του Star

Capital Controls: Στέγνωσαν από προϊόντα την αγορά αλλά αύξησαν τις διαδικτυακές συναλλαγές

​Με "σκωτσέζικο ντους" εν μέσω καύσωνα μοιάζει η κατάσταση με τα capital controls, καθώς από τη μια χαλαρώνουν τα μέτρα σε ότι αφορά τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ στο διάστημα μιας εβδομάδας, όμως οι ουρές παραμένουν σε πολλά καταστήματα τραπεζών.

Η χαλάρωση, όπως γράψαμε και την Τρίτη στο star.gr, δεν αφορά στο ποσό που παραμένει στα 420 ευρώ την εβδομάδα, αλλά στην ημέρα που μπορεί κάποιος να κάνει τη συγκεκριμένη ανάληψη. Τώρα μπορεί ο καταθέτης να σηκώσει όλο το ποσό οποιαδήποτε ημέρα σωρευτικά εφόσον έχουν κλείσει 7 ημέρες που δεν έχουν κάνει ανάληψη.

Και αν η κατάσταση στα ΑΤΜ ομαλοποιείται κάπως, τα προβλήματα από τα capital controls παραμένουν στην πραγματική οικονομία. Τα ευπαθή προϊόντα, αλλά και οι πρώτες ύλες μπλοκάρονται, είτε πρόκειται για εισαγωγές είτε για εξαγωγές, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα για την μεταφορά τους , με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε έλλειψη αγαθών.

Την προώθηση πρακτικών ρυθμίσεων για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, ζητούν οι παραγωγικοί φορείς.

Εν τω μεταξύ, μια σειρά από συναλλαγές μέσω διαδικτύου απελευθερώνονται. Έτσι ξεκαθαρίζεται ότι οι πιστωτικές ή οι χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται για αγορές, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα, που λειτουργεί στην Ελλάδα. Αν διατηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, τότε γίνονται συνολικά συναλλαγές μέχρι το όριο των 300.000 ευρώ ανά ημέρα για κάθε μία από τις 4 συστημικές τράπεζες. Από εκεί και έπειτα μπλοκάρονται οι συναλλαγές.

Με τα capital controls αρκετά προβλήματα ξεπεράσθηκαν με την αξιοποίηση της ��λεκτρονικής τραπεζικής ή με το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς το 55% των χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής αξιοποίησε τα ψηφιακά μέσα, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη μετρητών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top