Τα capital controls προκαλούν ασφυξία στην αγορά

��ρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιχειρηματίες

​Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι φορείς της αγοράς, καθώς παρά την μερική χαλάρωση των capital controls, η κατάσταση στην αγορά παραμένει ασφυκτική με πολλές επιχειρήσεις πλέον ακόμη και υγιείς να βρίσκονται υπό την απειλή λουκέτου.

Η αγορά σε κώμα! Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο μήνα στην πραγματική οικονομία. Έμποροι και επιχειρηματίες σε απόγνωση, καθώς οι έλεγχοι κεφαλαίων, παρά την όποια χαλάρωση, είναι θηλιά στο λαιμό για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

Οι θερινές εκπτώσεις που ήλπιζαν οι έμποροι να καλύψουν μέρος της ζημιάς από τα capital control δεν συνέβη. Αντίθετα υπήρξε μείωση 30%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων έπεσε 70%.

Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις χάνουν συμβόλαια, ρήτρες και καλούς πελάτες, λόγω ρευστότητας. Τα εισαγόμενα προϊόντα στοιβάζονται στα κοντέινερ στα λιμάνια, εν�� πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν διαθέσιμα για εισαγωγή πρώτων υλών. Αποτέλεσμα πολλές από αυτές να ετοιμάζονται να μετακομίσουν στην Βουλγαρία ή άλλες βαλκανικές χώρες. Και όλα αυτά όταν τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς παρασύροντας το τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα το πρόβλημα με τις ακάλυπτες επιταγές προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Αν δεν δοθεί λύση οι επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι όχι μόνο θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων, αλλά επιχειρήσεις που πέρασαν αλώβητες από την κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια, θα βρεθούν στη λίστα του Τειρεσία και στον ξαφνικό θάνατο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top