Ελπίδες για 10 δις στις τράπεζες απο τον ESM, δίνουν οι δηλώσεις Νουαγιέ

Η δήλωσή του αποτελεί την πρώτη δημόσια θετική αντίδραση από πλευράς ΕΚΤ

Ελπίδες για 10 δις στις τράπεζες απο τον ESM, δίνουν οι δηλώσεις Νουαγιέ

​Ελπίδες ότι θα υπάρξει προκαταβολή από τον ESM κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ στις εγχώριες συστημικές τράπεζες, πριν την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης, δημιουργούν οι χθεσινές δηλώσεις του Κ. Νουαγιέ, μέλους του Δ. Σ της ΕΚΤ και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Ο κ. Κριστιάν Νουαγιέ σε συνέντευξή του στην Le Monde ζήτησε να υπάρξει άμεσα μια αρχική ένεση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, πριν από τα stress tests του φθινοπώρου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν προτιμότερη για να σταθεροποιηθεί ο κλάδος.

Η δήλωσή του αποτελεί την πρώτη δημόσια θετική αντίδραση από πλευράς ΕΚΤ έναντι του ενδεχομένου προκαταβολής. Το γεγονός, δε, ότι έγινε μόλις μερικές ώρες πριν την κατάθεση του σχετικού αιτήματος από το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχει επίσης τη σημασία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των εγχώριων τραπεζών ζήτησαν στις συναντήσεις που είχαν στη Φραγκφούρτη με την ΕΚΤ και τον SSM να δοθούν πριν την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης 10 δισ. ευρώ από τον ESM με τη μορφή ομολόγων.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να δοθεί ως προκαταβολή έναντι της ενδεχόμενης συμμετοχής σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, όπως συνέβη και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2012 όταν ο EFSF τότε προχώρησε σε μια αντίστοιχη κίνηση. Αν το ποσό δεν χρειασθεί θα επιστραφεί ενώ μέχρι τότε θα πληρώνονται ��ι τόκοι.

Κάτι τέτοιο θα επιδράσει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας μια και οι τίτλοι θα μπορούν να κατατίθενται ως ενέχυρα στην ΕΚΤ με μηδενικό haircut, βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τον ELA.

Επιπρόσθετα, όμως, η προκαταβολή θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποκατάσταση της πίστης και στη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top