Ξεκινά πάλι το «σαφάρι» για τις αποδείξεις

Έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων από όλες τις εφορίες

Ξεκινά  πάλι το «σαφάρι» για τις αποδείξεις
Τον πόλεμο της απόδειξης ξεκινά και πάλι το υπουργείο Οικονομικών. Μετά από εντολές του νέου αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη συστήνονται άμεσα σε όλες τις εφορίες ελεγκτικά συνεργεία που θα "χτενίζουν" την αγορά για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ

«Δόθηκε εντολή σε όλες τις εφορίες να βγάζουν συνεργεία απογευματινά μέχρι τις 10 το βράδυ, θα βγαίνουν δυο υπάλληλοι, δυο συνεργεία την ημέρα» δήλωσε στο Star η κ. Ρ. Υφαντή, Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ (ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ).


Καθόλο το 24ωρο θα πραγματοποιούνται έλεγχοι για την έκδοση αποδείξεων από τους εξήντα ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, του λεγόμενου και μικρού ΣΔΟΕ, με προτεραιότητα στις τουριστικές περιοχές.

Το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης είναι 250 ευρώ ανά απόδειξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η πρόεδρος των εφοριακών καταγγέλλει, όμως, ότι πολλές φορές οι ελεγκτές βάζουν χρήματα και από την τσέπη τους για να γίνονται οι έλεγχοι:

«Με τα capital controls σταμάτησαν να δίνονται χρήματα στους ελεγκτές. Από το Πάσχα μέχρι τις 26 Ιουνίου γίνονταν έλεγχοι και ειδικά στα νησιά αλλά σταμάτησαν μετά το κλείσιμο των τραπεζών διότι δεν μπορούσαν οι υπάλληλοι να πάρουν τα χρήματά τους. Θα πρέπει να δοθεί εντολή οι τράπεζες να μειώσουν τη γραφειοκρατία».

Στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων περιλαμβάνεται και η ολική επαναφορά του ΣΔΟΕ στους ελέγχους στην αγορά.

Σύντομα έρχεται στη Βουλή και η ρύθμιση για την νομιμοποίηση μαύρων καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με καταβολή κατ' αποκοπήν φόρου 21% . Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει καταθέσεις 100.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων 20 ετών, θα μπορεί να καταβάλει 21.000 ευρώ φόρο και να τις νομιμοποιήσει.

Ελέγχους στην αγορά πραγματοποιεί και η Οικονομική στυνομία που έχει δικούς της ένστολους ελεγκτές εκπαιδευμένους στον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top