Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις σκέφτεται πλέον να φύγει από την Ελλάδα!

Πρόεδρος ΣΕΒ: Τεράστια η ζημιά στην οικονομία από τα capital controls

Δυστυχώς η ζημιά για τις επιχειρήσεις από τα capital controls είναι σημαντική τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε μάλιστα από την Endeavor Greece το 69% των επιχειρήσεων υπέστησαν ζημιά και μία στις τέσσερις σχεδιάζουν μεταφορά της έδρας τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε μεταξύ άλλων στο Bloomberg για την άμεση ανάγκη επιστροφής στη χρηματοδοτική ομαλότητα, όπως και στις σημαντικές επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

«Ήταν αρκετά επιβλαβείς (οι κεφαλαιακοί έλεγχοι) γιατί η αλυσίδα τροφοδοσίας έχει ξαφνικά διακοπεί και ακόμα και οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν χάσει την πρόσβαση στους πελάτες και τους προμηθευτές τους. Η ελληνική οικονομία είναι μια αρκετά ανοιχτή οικονομία έτσι όταν απαγορεύεις την πρόσβαση στο κεφάλαιο, δεν μπορείς να εισάγεις και ��α εξάγεις ελεύθερα και αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Φέσσας.

Αλλά και η έρευνα που έγινε σε 300 επιχειρήσεις από 13 έως 17 Ιουλίου και δημοσιεύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έδειξε πώς το 69% των επιχειρήσεων υπέστη σημαντική μείωση πωλήσεων λόγω των capital controls.

Μάλιστα, το 18% των επιχειρήσεων απάντησε πώς η πτώση υπερέβη το 50%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προέβλεψε οτι η επιστροφή στη χρηματοδοτική ομαλότητα θα επέλθει μετά τη πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έκανε αποτίμηση της ζημιάς στις επιχειρήσεις από τα capital controls: «Δεν γνωρίζω το μακροπρόθεσμο η το μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους αλλά παίρνοντας παράδειγμα από διαφορετικές επιχειρήσεις έχω πληροφορίες για 8% έως 30% μείωση στα αποτελέσματά τους μόνο τον τελευταίο μήνα».

Από την έρευνα επίσης της Endeavor Greece στις 300 επιχειρήσεις, προκύπτει ότι σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις και για την ακρίβεια το 23% σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό ενώ το 13% έχει ήδη μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top