Τι θα γίνει με την «επιτάχυνση» των πλειστηριασμών και τα κόκκινα δάνεια

Από πότε θα ισχύσει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας-Συνάντηση Τσίπρα αύριο με τους τραπεζίτες

Τι θα γίνει με την «επιτάχυνση» των πλειστηριασμών και τα κόκκινα δάνεια
Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -που συζητείται αύριο, Τετάρτη στη Βουλή- είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Στο νέο κώδικα προβλέπονται επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης διαταγών πληρωμής, τις οποίες χρησιμοποιούν και οι τράπεζες ως ένδικο μέσο γα την κατάσχεση ακίνητης περιουσίας από τους οφειλέτες τους, αλλά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα ισχύσει άμεσα και ότι ενδιάμεσα θα υπάρξει «ασπίδα προστασίας» για όσους πολίτες βρίσκονται πραγματικά σε θέση οικονομικής αδυναμίας.

Οι κύκλοι της κυβέρνησης, σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνουν συγκεκριμένα τα εξής:

-Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.

ως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

-Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.

-Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

Επιπλέον, επισημαίνουν σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών ότι και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) δεσμεύεται με ανακοίνωσή της ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί αύριο με το προεδρείο της ΕΕΤ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top