Τράπεζες και ανακεφαλαιοποίηση: Οι νέοι όροι – Πότε ενδέχεται να γίνει κούρεμα καταθέσεων

Εγγυημένα τα ποσά έως 100.000 ευρώ – Ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη… εκτός της Ελλάδας

Τράπεζες και ανακεφαλαιοποίηση: Οι νέοι όροι – Πότε ενδέχεται να γίνει κούρεμα καταθέσεων

Τη στήριξη και εξυγίανση των τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης (resolution) και το κούρεμα καταθέσεων προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έρχεται αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.

Η οδηγία μεταφέρει τα «βάρη» της τράπεζας στους μ��τόχους και εν συνεχεία στους καταθέτες, ανοίγοντας την πόρτα, εάν χρειαστεί, σε κούρεμα καταθέσεων.

Ωστόσο, διασφαλίζει πλήρως τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη οδηγία ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη από την 1.1.2015, ωστόσο δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Οικονομικών.

Τι προβλέπει η οδηγία εάν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση

- Οι αρχές αρχικά θα πρέπει να απευθυνθούν στους μετόχους των τραπεζών. Βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το ελληνικό δημόσιο. Ρόλο-κλειδί θα παίξει το νέο πακέτο μέσω του ESM, το οποίο -αν υπάρξει συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα κυμαίνεται από 10 έως 25 δισ. ευρώ. Αν τα κεφάλαια αυτά επαρκούν τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης σταματάει εδώ.

– Αν δεν επαρκούν, τότε σειρά έχουν οι ομολογιούχοι και αν ούτε αυτό επαρκεί, τότε προβλέπεται και η συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος.

– Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» και τα κεφάλαια δεν επαρκούν, τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Η οδηγία BRRD προβλέπει πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100. 000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, υπό την έννοια ότι δεν θα κουρευτούν πριν υποστούν τη ζημία, άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές.. Οι λογαριασμοί με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανήκουν σε συντριπτική πλειοψηφία 95% σε εταιρείες και όχι φυσικά πρόσωπα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top