ΠΡΟΣΟΧΗ στον ΦΠΑ: Το σουβλάκι με σκέτο κρέας στο 13%- Αν έχει μέσα πιπεριές στο 23%!

Αλαλούμ με τις τιμές σε κρεωπολεία, αρτοποιεία και επιχειρήσεις εστίασης

ΠΡΟΣΟΧΗ στον ΦΠΑ: Το σουβλάκι με σκέτο κρέας στο 13%- Αν έχει μέσα πιπεριές στο 23%!

Αλαλούμ από τη Δευτέρα με τους διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, καθώς κάποια προϊόντα θα είναι στο 13% και κάποια άλλα στο 23%.

Οι επιχειρηματίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τις αλλαγές μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών και καθορίζει πως και τι θα φορολογείται με 23 % και τι με 13%. Παράλληλα, οι ίδιοι τονίζουν πως δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτή τη φορά την αύξηση του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρύνονται για ακόμη μια φορά.

ΚΡΕΑΣ
Για παράδειγμα όταν ζητάει κάποιος κιμά μισό από μοσχάρι και μισό από χοιρινό θα φανεί στο ζύγι αν θα πληρώνει ΦΠΑ 23% ή 13%.
«Το μοσχάρι λένε 23% με το χοιρινό τυποποιημένο 13%. Μπέρδεμα! Δεν ξέρουμε τι θα πουλήσουμε! Όλοι οι πελάτες μας ρωτάνε “Tι θα πουλάτε 23%;”» λέει ο κρεοπώλης, Λευτέρης Θεοδώρου.
Όποιος τώρα είναι λάτρης της πιπεριάς και ζητήσει από το κρεοπωλείο έτοιμα χοιρινά σουβλάκια, αλλά να έχουν μέσα πιπεριές, τότε ο ΦΠΑ θα είναι 23% και όχι 13%, που υπάγονται τα σουβλάκια με σκέτο κρέας.
«Το κοτόπουλο θα είναι με 13%, αλλά αν βάλουμε ρολό κοτόπουλο, θα είναι με 23%! Και εμείς δεν ξέρουμε» προσθέτει ο κ. Θεοδώρου.
ΨΩΜΙ- ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ
Αλαλούμ και με τις τιμές στο φούρνο. Τα κουλούρια υπάγονται στο 13% , ενώ αν το κουλούρι έχει τυρί ή σταφίδες, τότε ο συντελεστής είναι 13%. Στην ίδια κατηγορία οι τυρόπιτες και τα παξιμάδια.
«Το παξιμάδι από 6,80 θα πάει 7 ευρώ. Τα κουλούρια από 9,20 θα πάνε 9,60 -9,40, 10% πάνω όλα τα προϊόντα» λέει ο αρτοποιός, Χρήστος Μπάρκας.
Οι επιχειρηματίες στην εστίαση σηκώνουν τα χέρια ψηλά και κάνουν λόγο για γολγοθά επιβίωσης.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top