Κομισιόν: εμπροσθοβαρής εκταμίευση του νέου ΕΣΠΑ για έργα στην Ελλάδα

Και χρηματοδότηση έργων του προηγούμενου στο 100%

Την έγκρισή της για εμπροσθοβαρή εκταμίευση πόρων του νέου ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, καθώς και τη χρηματοδότηση έργων του προηγούμενου προγράμματος σε ποσοστό 100% δίνει η Κομισιόν.

Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι αναγκαίο η Ελλάδα να απορροφήσει «και το τελευταίο ευρωπαϊκό κονδύλι».

Η Κρέτσου έκανε λόγo για κονδύλια που «είναι σε θέση να στηρίξουν επί της ουσίας την πραγματική οικονομία και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικές επιπλέον επενδύσεις τα επόμενα χρόνια», μέσω της εξασφάλισης «ανακυκλούμενων κεφαλαίων τα οποία τελικά αναμένεται να παραμείνουν στο πρόγραμμα για μελλοντική χρήση».

Η Επιτροπή προτείνει επίσης την αύξηση του ποσοστού αρχικής προχρηματοδότησης για τα ελληνικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ελλάδα θα διατεθούν συνολικά 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. φέτος και τα υπόλοιπα 500 εκατ. το 2016.

Ανακοινώθηκε ακόμα η σύσταση ομάδας εργασίας (task force), στην οποία θα συμμετέχουν το αρμόδιο υπουργείο και οι Περιφέρειες, καθώς η πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ και το προηγούμενο πρόγραμμα είχε υποβληθεί στην Κομισιόν από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Η ΕΝΠΕ σε ανακοίνωσή της χαιρέτισε την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης για εμπροσθοβαρή εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών της, οι οποίες κανονικά διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων, όπως και για την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, αποκλειστικά για την Ελλάδα, που σημαίνει άμεση πρόσθετη ρευστότητα 500 εκ. ευρώ και εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top