Ρεπορτάζ STAR: Στη «λύση» της υποχρεωτικής άδειας καταφεύγουν πολλές επιχειρήσεις!

Τι προβλέπει ο νόμος και πως μπορούν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι

Ρεπορτάζ STAR: Στη «λύση» της υποχρεωτικής άδειας καταφεύγουν πολλές επιχειρήσεις!

Τις συνέπειες των capital controls πληρώνουν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις που βουλιάζουν στα χρέη αλλά και οι εργαζόμενοι που βιώνουν πρωτοφανείς συνθήκες.

Τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας και η πλήρης ακινησία στην αγορά οδήγησαν σε κατάρρευση τον τζίρο των επιχειρήσεων. Πολλές -είτε λόγω πραγματικών δυσκολιών είτε εκμεταλλευόμενες την κατάσταση- επιβάλλουν στους εργαζόμενους καθεστώς υποχρεωτικής αργίας.

«Εμείς δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τους τυχοδιωκτισμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Με αναγκαστικές άδειες με εκ περιτροπής εργασία και τέτοιες μεθόδους. Από την εργοδοσία ακολουθείται η πρακτική της κυβέρνησης, δημιουργική ασάφεια, που είναι καταστροφική σαφήνεια για τους εργαζόμενους. Να μην έχει ο εργαζόμενος λεφτά για να περάσει τον μήνα. Κανένας εργαζόμενος σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να επιβιώσει με κλειστές τράπεζες» τονίζει στο STAR ο Νίκος Τζώρτζης, εργαζόμενος σε επιχείρηση.

Συγκεκριμένα επιχειρήσεις, επικαλούμενες λόγους ανωτέρας βίας, κλείνουν ένα μέρος ή το σύνολο της ��ραστηριότητάς τους για κάποιο διάστημα και θέτουν σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους καταβάλλοντας το 50% των αποδοχών. Οργανώσεις εργαζομένων εκτιμούν πως την περασμένη εβδομάδα τα φαινόμενα αυτά επηρέασαν το 10%-15% του ιδιωτικού τομέα.

Η διαδικασία της υποχρεωτικής αργίας δεν θεσμοθείται από διάταξη του εργατικού δικαίου. Επίσης, δεν μπορούν να επιβάλλουν ποινή οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ για τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να επιβάλλουν ποινές σε περίπτωση που διαπιστώνεται μη καταβολή δεδουλευμένων. Έτσι ακυρώνεται στην πράξη η επιβολή υποχρεωτικής αργίας.

«Η διαδικασία επιβολής αναγκαστικής αργίας δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του εργατικού δικαίου, αυτό που προβλέπεται σε περίπτωση μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας είναι η θέση των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα με καταβολή του ήμισυ των αποδοχών τους. Η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών προϋποθέτει την προηγούμενη συναίνεσή τους» εξηγεί στο STAR η εργατολόγος Κωνσταντίνα Κονιδάρη.

Την ίδια ώρα, υπάρχει (σε μικρότερη έκταση) και το φαινόμενο εργοδότες να… προπληρώνουν μισθούς επομένων μηνών από τον φόβο ενός κουρέματος!

«Το πρόβλημα είναι ποιον να πρωτοκατηγορήσεις; Τους εργοδότες που δεν προέβλεψαν ή την κυβέρνηση η οποία έκλεισε τις τράπεζες με αποτέλεσμα τα προβλήματα που παρατηρούμε όλες αυτές τις μέρες; Επίσης έχουμε και το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο εργοδότες να προκαταβάλουν μισθούς επόμενων μηνών διότι φοβούνται την περίπτωση του κουρέματος» αναφέρει στο STAR o πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ταραμπουλίδης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top