Εικόνα κατάρρευσης στην αγορά: Σε ποια προϊόντα θα υπάρξουν ελλείψεις

«Βουτιά» 1,2 δισ. στο ΑΕΠ μέσα σε ένα 10ήμερο - Άγγιξε το 70% η πτώση στις πωλήσεις!

Καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις στο εμπόριο από την επιβολή των capital controls.

Μόνο για το δεκαήμερο 27 Ιουνίου (ημερομηνία ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος) με 7 Ιουλίου η ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας, που έχει προκληθεί από το «βούλιαγμα» της αγοράς, προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, ο τζίρος που χάθηκε από τις επιχειρήσεις το ίδιο διάστημα είναι της τάξης των 305,4 εκατ. ευρώ (υπό κανονικές συνθήκες στο 10ήμερο θα ήταν στα 436,3 εκ. ευρώ και τώρα συρρικνώθηκε στα 130,9 εκ. ευρώ).

Η πτώση των πωλήσεων φτάνει σε ποσοστό το 70% και προέρχεται κυρίως από τους κλάδους του οικιακού εξοπλισμού, της ένδυσης-υπόδησης, των βιβλίων-χαρτικών και παιχνιδιών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση σε δύο κατηγορίες προϊόντων: τα τρόφιμα και τα καύσιμα! Οι Έλληνες «έσπευσαν» μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος να φουλάρουν τα οχήματά τους και να πάρουν προμήθειες και έτσι από 649,3 εκ. ευρώ που θα ήταν οι πωλήσεις στα δύο αυτά είδη στο δεκαήμερο, το ποσό εκτοξεύτηκε στα 844,1 εκ. ευρώ!

ΙΝΕΜΥ: Θα μειωθούν κατά 28% οι εισαγωγές

Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις συναλλαγές των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, το ΙΝΕΜΥ εκτιμά πως στο δεύτερο τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές θα εμφανιστούν μειωμένες κατά 28% και οι εξαγωγές θα πέσουν κατά 10%, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά τετράμηνα.

Το ΙΝΕΜΥ απαριθμεί 10 αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στην οικονομία από την επιβολή των capital controls (αδυναμία εκτέλεσης εισαγωγών, 100% προπληρωμή των προμηθειών, ελλείψεις σε αγαθά, αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών, προβλήματα στις εξαγωγές κ.λπ.).

Σε ποια προϊόντα θα σημειωθούν ελλείψεις

Οι τεχνοκράτες του Ινστιτούτου εκτιμούν πως -ως συνέπεια από την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων- ήδη σε κάποιες απ�� τις κατηγορίες των τροφίμων που ήταν υψηλά στις εισαγωγές αρχίζουν να σημειώνονται ελλείψεις. Αυτές είναι:

Κρέατα και παρασκευάσματα από κρέας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά.

Φρούτα και λαχανικά.

Δημητριακά και παρασκευάσματα δημητριακών.

Καφές - τσάι - κακάο - μπαχαρικά και είδη αυτών.

Ψάρια -παρασκευάσματα αυτών- οστρακοειδή και μαλάκια.

Διάφορα προϊόντα διατροφής και παρασκευάσματα.

Ζάχαρη, παρασκευάσματα από ζάχαρη και μέλι.

Ζωοτροφές.

Καθησυχαστικό, πάντως, ως προς την επάρκεια των τροφίμων και την ομαλότητα στην αγορά επιχειρεί να φανεί το υπουργείο Οικονομίας: «Υπάρχουν επαρκε��ς ποσότητες τροφίμων στην αγορά και ότι οι τιμές τους παραμένουν σταθερές. Ειδικά στα οπωροκηπευτικά, οι ποσότητες είναι περισσότερο από επαρκείς, διατίθενται δε σε μειωμένες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα, οι ποσότητες των οποίων επαρκούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top