Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι ίσως δεν πληρωθούν σε ευρώ - Σχέδιο για παράλληλο νόμισμα

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ- Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις υποσχετικές πληρωμής ΙΟUs

Έρχεται παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα; Θα πληρωνόμαστε με IOU και όχι με ευρώ; Τι συμβαίνει στην Αθήνα, όταν στις Βρυξέλλες δίνεται «μάχη» για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους;

Πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης ενός παράλληλου νομίσματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό του, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία, με τα σημερινά δεδομένα, τα κρατικά ταμεία ...δεν θα μπορούν να καταβάλλουν μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ.Μάρδας να διαβεβαίωσε ότι λεφτά ....υπάρχουν για την πληρωμή του πρώτου 15μέρου της μισθοδοσίας (300 εκατ. ευρώ), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι είναι επίσης διασφαλισμένη η καταβολή από το Δημόσιο περίπου 2 δις ευρώ στο τέλος του μήνα για μισθούς και συντάξεις.

Αν και η χρήση του παράλληλου νομίσματος είναι μια λύση που θα έλεγε κανείς ότι διατηρεί την Ελλάδα εντός ευρωζώνης, φωνές από την κυβέρνηση και τους εταίρους προειδοποιούν ότι η χρήση του θα ανοίξει το δρόμο για ένα Grexit....

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ IOUs

Τι είναι το παράλληλο νόμισμα

Πρόκειται για χρεόγραφο, το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα με το κεντρικό νόμισμα της χώρας.

Ποιος θα το εκδώσει

Το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ποιους θα διανεμηθεί

Στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, ενδεχομένως και σε προμηθευτές του δημόσιου . Ήδη στο γενικό λογιστήριο του κράτους έχει δημιουργηθεί ένα σχετικό ηλ��κτρονικό σύστημα.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Το παράλληλο νόμισμα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας. Όσοι το έχουν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για συναλλαγές με το κράτος, όπως η αποπληρωμή φόρων ή λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Μπορώ να ανταλλάξω το παράλληλο νόμισμα με το ευρώ;

Θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της «μαύρης αγοράς». Οι έχοντες ευρώ θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με παράλληλο νόμισμα, αλλά η ισοτιμία δεν θα είναι προς όφελος των κατόχων του παράλληλου νομίσματος.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν επιτρέπει την χρήση παράλληλου νομίσματος και αν η Ελλάδα προχωρήσει στην εισαγωγή του, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος η χώρα να βγει από το ευρώ.

Διαψεύδει το υπουργεί Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πάντως το παραπάνω δημοσίευμα για προετοιμασίες έκδοσης IOU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατο. Δημοσιεύματα αυτού του είδους στρέφονται κατά της χώρας και θεωρούνται επικίνδυνα σε μια περίοδο, όπου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλά παρόμοια δημοσιεύματα, που διαψεύστηκαν από τα γεγονότα» επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top