Οικονομολόγοι: «Δεν θα διαγράψει τα δάνεια η δραχμή»

Αντιθέτως θα φέρει μείωση του ΑΕΠ κατά 30% και αύξηση της ανεργίας πρώτη ανάρτηση 4/07/2015 22:23

​Λύση στο αδιέξοδο αναζητούν χιλιάδες συμπολίτες μας που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των υπέρογκων δανείων και ζουν χωρίς σταθερό εισόδημα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η δραχμή θα λύσει τα προβλήματα τους. Πιστεύουν ότι τα χρέη θα διαγραφούν, κάτι που όμως δεν είναι αληθές, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Τα δάνεια δεν διαγράφονται, αλλά θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται σε ευρώ, αλλά θα πρέπει να εξοφλούνται με ένα άλλο, εξαιρετικά υποτιμημένο νόμισμα.

«Οι απαιτήσεις των τραπεζών έναντι και επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνεχίζουν να υπάρχουν β��βαια, απλά θα γίνει μια λογιστική μεταβολή του ποσού σε περίπτωση που πάμε σε εθνικό νόμισμα. Τα δάνεια σαφώς καθίστανται πιο ακριβά, κυρίως τα δάνεια προς το εξωτερικό» δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών, κ. Χαράλαμπος Γκότσης.

Την ίδια ώρα τα πρόσωπα γεμάτα απόγνωση είναι μια πάγια κατάσταση μπροστά από τα παραρτήματα του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, καθώς οι άνεργοι εξακολουθούν να αγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Αρκετοί θεωρούν ότι χρειάζεται μια επανεκκίνηση στην οικονομία για να βρεθούν εκ νέου θέσεις εργασίας. Ωστόσο, τέτοια επανεκκίνηση δε θα έρθει με ένα νέο νόμισμα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

«Η αλλαγή του νομίσματος στην ουσία μια χρεοκοπία καταρχήν και μετά αλλαγή του νομίσματος θα μας οδηγήσει σε μια πτώση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από 30% μέχρι 40%. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι σημαίνει κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων ακόμη και απελευθέρωση πολλών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις» επισημαίνει ο κ. Γκότσης.

Αρκετοί συμπολίτες μας που καθημερινά δοκιμάζονται από την ανεργία εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο μιας οικονομίας εκτός Ευρώπης και κοινού νομίσματος.

Δείτε το ρεπορτάζ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top