Ο EFSF απειλεί να κηρύξει ανά πάσα στιγμή απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα!

Ο Ρέγκλιν απέστειλε σχετικό αίτημα προς το Eurogroup

​Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοινοποιήθηκε ήδη η απόφαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF ότι δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα ύψους 140 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας μας.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ΓΛΚ από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και το διοικητικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι διατηρεί το δικαίωμά του να κηρύξει τα δάνεια προς το ελληνικό δημόσιο άμεσα απαιτητ��, δεν απαιτεί όμως την άμεση εξόφληση τους.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το δικαίωμα να καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα μετά τη μη πληρωμή της δ��σης προς το ΔΝΤ. Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και το EFSF θα επανεξετάζει τακτικά τη θέση του».

Τα εν λόγω δάνεια του EFSF περιλαμβάνουν: 109,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement), 5,5 δισ. στο πλαίσιο της Σύμβασης Διευκόλυνσης Τόκων Ομολόγων (Bond Interest Facility Agreement) και 30 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Σύμβασης Διευκόλυνσης με Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement Facility Agreement).

Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται το αγγλικό δίκαιο και θα επιχειρηθεί να δημευθεί δημόσια περιουσία:

κυρίως στο εξωτερικό, όπως τραπεζικές μετοχές στο εξωτερικό, πρεσβείες ενδεχομένως, προξενεία

και επίσης επειδή έχουν βάλει ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για τον ΕLA στεγαστικά δάνεια, δεν είναι απίθανο ο Ντράγκι να ζητήσει τα στεγαστικά δάνεια ελλήνων πολιτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top