Fitch: Έλληνες ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ σύντομη άρση των capital controls

Μπορεί να διαρκέσει χρόνια η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων

Fitch: Έλληνες ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ σύντομη άρση των capital controls

​Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, όσον αφορά το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls) δεν θα είναι σύντομη, προειδοποιεί η Fitch, σε νέα έκθεση.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η άρση των capital controls δεν θα συντελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη ��αι εάν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχουν αίσια έκβαση.

Μάλιστα, παραπέμπει στην περίπτωση της Κύπρου, όπου τα capital controls ήρθησαν δύο χρόνια μετά την επιβολή τους.

Σύμφωνα με την Fitch, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν χρεοκοπήσει εάν δεν είχαν επιβληθεί οι περιορισμοί στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

Όμως και πάλι, προσθέτει η Fitch, η αξιοπιστία και η ρευστότητα παραμένουν αδύναμες, καθιστώντας πιθανή την επιλογή της εκκαθάρισης (resolution) για ορισμένες εξ αυτών.

«Η εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών, εάν απαιτηθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί με το γνώριμο τρόπο» επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.

Η μετάθεση των απωλειών στους καταθέτες, αναλύει, δεν θα γίνει πολιτικά αποδεκτή και έτσι θα αναζητηθεί ένας εναλλακτικός δρόμος, παραβιάζοντας εν μέρει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top