Σενάρια τρόμου για τις καταθέσεις: Πως μπορεί να οδηγηθούμε σε κούρεμα έως 55%!

Ορατός ο κίνδυνος και για χρεοκοπία των τραπεζών

Σενάρια τρόμου για τις καταθέσεις: Πως μπορεί να οδηγηθούμε σε κούρεμα έως 55%!

Σενάρια-εφιάλτης για τις καταθέσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στον απόηχο των capital controls που έχουν εγκλωβίσει σε έναν επικίνδυνο δρόμο την ελληνική οικονομία.

Το ειδησεογραφικό site οικονομικών αναλύσεων Zerohedge περιέγραψε εφιαλτικά σενάρια με το «κούρεμα» των καταθέσεων που θα μπορούσε να φτάσει ως και το 55%.

Όπως αναφέρεται, η μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ σε μεγαλύτερο «κούρεμα» των τίτλων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για τον δανεισμό τους από τον ELA.

Από ένα σημείο και μετά, το κούρεμα των ενεχύρων είναι τόσο που ουσιαστικά οι τράπεζες ξεμένουν από ρευστότητα και τότε είναι που υποχρεώνονται να βάλουν χέρι στις καταθέσεις.

Σε περίπτωση «τακτικής χρεοκοπίας», το «κούρεμα» των ενεχύρων θα μπορούσε να φθάσει το 75% και το 90%. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να «κουρέψουν» καταθέσεις 33 δισ. ευρώ ή 67 δισ. ευρώ, με «κούρεμα» καταθέσεων 27% ή 55%. Το σενάριο δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όπως το αν θα υπάρξει όριο καταθέσεων πάνω από το οποίο θα επιβληθεί το «κούρεμα».

Τονίζεται, πάντως, ότι η ανάγκη για κούρεμα θα προκύψει στην περίπτωση που η ΕΚΤ κουρέψει τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών πάνω από 60%. Σήμερα είναι στο 23%.

Ορατός ο κίνδυνος και για χρεοκοπία των τραπεζών

Πέρα από τα σενάρια του κουρέματος των ενεχύρων τους στην ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κατάσταση χρεοκοπίας και από άλλους δρόμους.

Ένας από αυτούς είναι ο αναβαλλόμενος φόρος τον οποίο χρησιμοποιούν ως στοιχείο του ενεργητικού τους.

Με αφερέγγυο το ελληνικό Δημόσιο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαγράψει το συγκεκριμένο στοιχείο, οδηγώντας τις τράπεζες σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top