Οι Έλληνες βγάζουν πανικόβλητοι ευρώ σε βαλίτσες: Έρχονται έλεγχοι μετρητών στα σύνορα!

Ενδείξεις για σημαντική εξαγωγή μετρητών – Υπό σύνταξη σχετική υπουργική απόφαση

Ενδείξεις για σημαντική εξαγωγή μετρητών από τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και τα αεροδρόμια έχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό σύνταξη υπουργική απόφαση η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένους ελέγχους στις πύλες εξόδου της χώρας προκειμένου τα ποσά που φεύ��ουν να μην ξεπερνούν ένα όριο των 3.000 ή 5.000 ευρώ.

Με βάση το σημερινό καθεστώς οι φορολογούμενοι είναι ελεύθεροι να μεταφέρουν οι ίδιοι στο εξωτερικό όποιο ποσό επιθυμούν σε μετρητά ή επιταγές. Στις περιπτώσεις, όμως, που ο ταξιδιώτης φέρει πάνω του ποσό μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ θα πρέπει να το δηλώνει υποχρεωτικά ��τον τελωνειακό σταθμό εξόδου καθαρά για λόγους καταγραφής και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιβολή των ελέγχων στη ροή κεφαλαίων προβλέπονται μια σειρά περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, δεν προβλέφθηκαν περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων με τη μορφή μετρητών από τη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι να "φεύγουν" από τη χώρα σημαντικά ποσά καθημερινά σε μετρητά τα οποία είχαν αναληφθεί πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης που είχε σαν αντικείμενο την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά από την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν εισηγήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι στους σταθμούς εξόδου από τη χώρα για τον περιορισμό της εξαγωγής μετρητών προκειμένου να μην χαθούν πρόσθετα κεφάλαια από την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν θα αφορούν μόνο τους Έλληνες που ��αξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά και τους τουρίστες που αποχωρούν από την Ελλάδα μετά τις διακοπές τους. Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο προέβλεπαν ότι όσοι εγκατέλειπαν την κυπριακή επικράτεια δεν είχαν το δικαίωμα να κουβαλούν πάνω τους περισσότερα από 1.000 ευρώ. Για να μεταφέρουν περισσότερα απαιτούνταν άδεια από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

* Η φωτογραφία είναι αρχείου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top