Τελειώνουν όλα: Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ

Έλαβε αίτημα για επέκταση της υποχρέωσης επιστροφής των δόσεων

Τελειώνουν όλα: Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ

​Η Ελλάδα δεν κατέβαλε τελικά, ως όφειλε, τις δόσεις του Ιουνίου ύψους 1,6 δις ευρώ, και έτσι έχει καταστεί η πρώτη αναπτυγμένη χώρα με «ληξιπρόθεσμη οφειλή» (overdue financial obligation) στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ δεν έλαβε τα χρήματα από την Ελλάδα και ήδη η κ. Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την άκρως αρνητική εξέλιξη.

«Επιβεβαιώνω ότι οι δόσεις που οφείλονται από την Ελλάδα στο ΔΝΤ δεν έχουν ληφθεί σήμερα (χθες)», είπε ο κ. Ράις και πρόσθεσε: «Έχουμε ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο ότι η Ελλάδα είναι σε καθεστώς χώρας με ληξιπρόθεσμη οφειλή και δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ εκτός εάν εξέλθει του καθεστώτος της χώρας που οφείλει δόσεις στο Ταμείο».

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα την Τρίτη από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης επιστροφής από την Ελλάδα των δόσεων που έπρεπε να πληρωθούν χθες.

Το αίτημα θα συζητηθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνω. Και η κ. Λαγκάρντ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις της και μάλιστα δεν έκρυψε την απογοήτευσή της.

Λιου: «Προσπάθεια για ρεαλιστικό συμβιβασμό»

«Η μη πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Έλληνες απόψε θέτει σε λειτουργία μια παλιά και παγιωμένη διαδικασία στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις που θα βάλουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης στη βάση αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και απαιτούμενης χρηματοδότησης ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τη μη καταβολή της δόσης στον ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Μάλιστα ο Τζ. Λιου τόν��σε ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να πλήξει τη σταθερότητα στις χρηματαγορές, ενώ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τον Μ. Σαπέν και τον Π. Κ. Παντοάν.

«Είναι προς το συμφέρον όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας η Ελλάδα και οι πιστωτές της να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας λύσης η οποία θα βάλει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης. Η δουλειά που πρέπει να γίνει περιλαμβάνει τη συζήτηση για τις δεσμεύσεις για νέες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και έναν δρόμο ώστε το χρέος της να γίνει βιώσιμο (...) με έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό», είπε ο Τζακ Λιου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top