Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CC»

1,5% ύφεση για την Ελλάδα

Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «CCC» σε «CC» υποβάθμισε ο Οίκος Fitch, μία βαθμίδα δηλαδή πριν την απόλυτη χρεοκοπία.

Πιο σ��γκεκριμένα, αναθεώρησε σε «CC» την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «C» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ υποβάθμισε σε «CCC» από «B-» προηγουμένως, το ανώτερο όριο αξιολόγησης της χώρας (country ceiling).

Η νέα αυτή υποβάθμιση της Ελλάδας στηρίχτηκε στους εξής παράγοντες:

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές συνεπάγεται τον αυξημένο κίνδυνο αθέτησης των πληρωμών της Ελλάδας τους επόμενους μήνες.

Ο κίνδυνος ενός «Όχι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να βγούμε από την Ευρωζώνη, αλλά ακόμα και «ναι» να ψηφίσουμε δεν πρόκειται να αποφύγουμε σημαντικά προβλήματα καθώς η πιστωτική κατάσταση της χώρας παραμένει επικίνδυνη με συνέπεια να διατυπώνονται αμφιβολίες κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το Διεθνές νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα, η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητo το ύψος της στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντας την Αθήνα να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Αυτοί οι περιορισμοί θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ύφεση 1,5% το 2015.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top