Deutsche Bank: Το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοιχτό

"Kαμία παράταση προγράμματος ούτε ELA"

Deutsche Bank: Το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοιχτό

​H τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank. «Το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοικτό», προσθέτει.

H τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank. «Το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοικτό», προσθέτει.

Η Deutsche Bank σε έκτακτη έκθεση της τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιθανόν να μην εγκρίνουν το αίτημα Τσίπρα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ενώ η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELA στα ίδια επίπεδα ή θα προχωρήσει επιθετικά σε κούρεμα των ενεχύρων. Οπως τονίζει, με το δημοψήφισμα τέθηκε και επισήμως το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Σύμφωνα με την DB μπορεί να κληθεί μέσα στις επόμενες ώρες μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. Οπως είχε γίνει και με την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα το 2012, οι Ευρωπαίοι θα καταστήσουν σαφές ότι το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν για το αν θα χορηγήσουν βραχυπρόθεσμη επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα πάντως είναι ότι το πρόγραμμα θα λήξει και δεν θα γίνει δεκτή η παράτασή του καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί πολλαπλές διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκριση, και με δεδομένο τον τόνο της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού είναι απίθανο να υπάρξει πολιτική... όρεξη να δώσουν στην Ελλάδα παράταση.

Η απάντηση του ΔΝΤ θα είναι επίσης σημαντική: Το πότε και το αν η Λαγκάρντ ειδοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου σε περίπτωση μη πληρωμής, αυτό θα προκαλέσει cross-default για τα δάνεια του EFSF και το διοικητικό συμβούλιο του EFSF (οι υπουργοί Οικονομικών) θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά όχι την υποχρέωση, να κρίνουν αυτά τα δάνεια ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Η ΕΚΤ αξιολογεί καθημερινά την παροχή του ELA στις ελληνικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, και οι αξιωματούχοι έχουν σε πολλές δηλώσεις τους ξεκαθαρίσει ότι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας βασίζεται στο να υπάρχει μία αξιόπιστη προοπτική επίτευξης συμφωνίας.

Η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή, αλλά όπως έχουν τα πράγματα η DB θεωρεί το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει άλλο τον ELA , ή, εναλλακτικά να αποφασίσει του κούρεμα των εγγυήσεων.

H απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ίσως δημιουργήσει αναταράξεις στις αγορές τη Δευτέρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα όταν το κλίμα στις αγορές των ομολόγων έδειχνε συμφωνία, μεταδίδει το Bloomberg.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top