Πολυεθνική εταιρεία συμβούλων ισχυρίζεται σε email ότι συνεργάζεται με την Παναρίτη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής – «Δεν έχω σχέση» απαντά η ίδια

Με πολυεθνική εταιρεία που συμβουλεύει hedge funds φέρεται να συνεργάζεται η Έλενα Παναρίτη, σύμβουλος (άμισθη όπως λέει η ίδια) του υπουργοιύ Οικονομικών Γιανη Βαρουφάκη και παρ’ ολίγον εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», υπάρχει email στο οποίο ανακοινώνεται η έναρξη συνεργασίας της κυρίας Παναρίτη με την Gerson Lehrman Group (GLG), η οποία, μεταξύ άλλων, συμβουλεύει hedge funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια.

H εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι η κ. Παναρίτη έχει ενεργό ρόλο στην διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και ότι την Πέμπτη, ημέρα του Eurogroup, εθεάθη στο Λουξεμβούργο στο πλευρό του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκου Θεοχαράκη.

Αναφέρει μάλιστα ότι σε προσπάθεια επικοινωνίας με την «Καθημερινή» η κ. Παναρίτη απάντησε με γραπτό μήνυμα «είμαι Eurogroup δεν μπορώ να μιλήσω».

Είχε προηγηθεί ένα μήνυμα της Gerson Lehrman Group, μίας από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρίες στον κόσμο με έδρα τη Νέα Υόρκη, προς τους πελάτες της, με τον τίτλο «ελληνική συν��ντηση». «Εχουμε επιστρατεύσει μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα ειδικό από την Ελλάδα», γράφει το email της εταιρίας.

«Η Ελενα Παναρίτη διορίστηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον Τσίπρα ως η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αλλά αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα εργάζεται με την GLG», γράφει ο αποστολέας.

Η GLG ισχυρίζεται ότι είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ειδικών στον κόσμο, τους οποίους φέρνει σε επαφή με επιχειρηματίες ή hedge funds, ώστε έναντι αμοιβής να εντοπίσουν πιθανές «ευκαιρίες» ή «παγίδες» στις χώρες αυτές.

Οι σύμβουλοι της GLG έχουν συνήθως περάσει από κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις (αφού έχει μεσολαβήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα από την παραίτησή τους) και πληρώνονται με την ώρα (περίπου 300 ευρώ) για να συμμετέχουν σε τηλεφωνικές συνδιασκέψεις ή τετ α τετ συναντήσεις με επενδυτές.

Η ίδια η κ. Παναρίτη σε επικοινωνία της με την εφημερίδα αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την εταιρία GLG. «Έχω κληθεί σε πολλές ομιλίες και εκδηλώσεις αυτές τις μέρες. Εγώ όμως δεν έχω δηλώσει ότι θα συμμετάσχω σε καμία», έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς την «Καθημερινή».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της το Σάββατο το πρωί και πάλι με την «Καθημερινή», ανέφερε ότι «όσο προσφέρω την εργασία μου εδώ για την πατρίδα δεν έχω δεχτεί, ούτε δέχομαι καμιά επαγγελματική σχέση με τέτοιες εταιρίες αλλά πάντοτε όταν μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω θετικά για τη χώρα, το κάνω χωρίς αμοιβή».

Η εφημερίδα αναφέρει από την πλευρά της στο δημοσίευμα ότι απορία προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρία χρησιμοποιεί το όνομα της κ. Παναρίτη στο μήνυμά της και μάλιστα δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι την προσεχή Τετάρτη η οικονομολόγος θα βρίσκεται στο Λονδίνο, αλλά και απευθύνοντας στους πελάτες το ερώτημα: «Θα θέλατε να τη συναντήσετε»; Η κ. Παναρίτη αρνήθηκε πάντως ότι θα βρίσκεται στο Λονδίνο την Τετάρτη, ενώ τα ερωτηματικά στρέφονται στην πολυεθνική εταιρία.

Για να ενταχθεί κάποιος στη λίστα των ειδικών της GLG και να κάνει επ’ αμοιβή συναντήσεις με πελάτες της όπως με hedge funds και τράπεζες θα πρέπει να υπογράψει και όρους που μεταξύ άλλων αναφέρουν ρητά ότι «οι περισσότεροι αξιωματούχοι κυβερνήσεων είναι ακατάλληλοι να συμμετέχουν στην GLG».

Μάλιστα αν κάποιος από αυτούς ενεργεί ακόμη και άτυπα με κρατική ιδιότητα «θα πρέπει αμέσως να ειδοποιήσει την GLG», καθώς η πολυεθνική εταιρία μπορεί να βρεθεί σε σύγκρουση συμφερόντων, ακόμη και να καταστεί νομικά υπόλογη βάσει των κανόνων συμμόρφωσης που διέπουν την λειτουργία της.

Η "Καθημερινή" σημειώνει ότι επικοινώνησε με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της GLG στη Νέα Υόρκη, το οποίο δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει ενδεχόμενη συνεργασία με την κ. Παναρίτη, αλλά ούτε και να σχολιάσει το μήνυμα, με το οποίο πρότεινε σε πελάτες της συνάντηση με την σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top