Νέο σχέδιο ετοιμάζουν οι δανειστές: Η πρόταση για το χρέος και η αποδέσμευση του ΔΝΤ

Εξετάζεται επαναγορά ομολόγων της ΕΚΤ και εξόφληση του ΔΝΤ με 50 δισ. ευρώ

Νέο σχέδιο ετοιμάζουν οι δανειστές: Η πρόταση για το χρέος και η αποδέσμευση του ΔΝΤ

Σε πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται οι δανειστές, σε συνεργασία με την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που εξετάζονται είναι πολλές αλλά σε κάθε περίπτωση κεντρικό σημείο στο νέο σχέδιο θα είναι το θέμα του χρέους, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναδείξει ως sine qua non στοιχείο μιας συμφωνίας τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι δανειστές δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, αυξάνοντας τον χρόνο αποπληρωμής έως και τα 60 χρόνια και προχωρώντας σε παράλληλα μείωση επιτοκίου.

Παράλληλα, μία από τις βασικές προτάσεις των δανειστών προβλέπει την «αποδέσμευση» του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, αφορά τη σκέψη να επαναγοραστούν με 50 δισ. ευρώ μέσω του ESM τα ομόλογα της ΕΚΤ και να προεξοφληθεί το χρέος του ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα έδινε πολύτιμη ανάσα στην Ελλάδα, αφού τα δάνεια του ESM είναι μακροπρόθεσμα και φθηνά.

Αξίζει να θυμίσουμε τηνατάκα του Σόιμπλε στο ραντεβού με τον Λιού, όταν και του είχε απαντήσει στην προτροπή να βοηθήσει η Ευρώπη την Ελλάδα, «δώστε λοιπόν εσείς 50 δισ. ευρώ». Ποσό που, όπως φαίνεται, δεν ήταν διόλου τυχαίο…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top