Ευθεία προειδοποίηση Στουρνάρα: Μη συμφωνία σημαίνει πτώχευση και έξοδο από το ευρώ!

«Η Ελλάδα θα γίνει μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης»

Δραματική προειδοποίηση για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη» τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους.

Σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις «θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και -πιθανότατα- από την Ευρωπαϊκή Ένωση»!

Ο διοικητής της ΤτΕ απευθύνει έκκληση για σύναψη νέας συμφωνίας με τους δανειστές προκειμένου «να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα».

Όπως προειδοποιεί η έκθεση της ΤτΕ, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος «μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσ��ι στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό».

«Όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραµατική µείωση των εισοδηµάτων, πολλαπλασιασµό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονοµία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ» προειδοποιεί δραματικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται και στις εκροές καταθέσεων που οδήγησαν στις τράπεζες στην αναγκαστική προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ (ELA), ενώ επισημαίνει ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία οφείλονται «κυρίως στην αβεβαιότητα που επικράτησε από τους τελευταίους μήνες του 2014 μέχρι σήμερα».

Ο ίδιος, πάντως, εκφράζει την αισι��δοξία ότι αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, «η οικονομία μπορεί να επανέλθει σχετικά σύντομα σε ανοδική τροχιά». «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν, σε πρώτη φάση, επιτευχθεί σύντομα ρεαλιστική συμφωνία και στη συνέχεια, εάν εφαρμοστούν με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις οι όροι της μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας» ξεκαθαρίζει.

Εξηγώντας ότι η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στην Ευρώπη, θα μετατραπεί σε «μία φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης», ο διοικητής της ΤτΕ καταλήγει: «Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι η συµφωνία µε τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν µπορούµε να αγνοήσουµε».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη έκθεση: ΤτΕ.pdf

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top