Αντιδρά η αγορά στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του STAR

Αντιδρά η αγορά στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων

​Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους φορείς της αγοράς στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από 26% στο …29%, προκειμένου να αντληθούν έσοδα ύψους 450 εκατ ευρώ μέσα στο 2016.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει επιπλέον την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 12% σε εταιρείες με καθαρά κέρδη άνω του 1 εκ ευρώ έναντι 5 εκ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2009. Τα προσδοκώμενα έσοδα από το μέτρο αγγίζουν τα 1,2 δις ευρώ στη διετία 2015-16. Οι επιχειρηματίες όμως εξηγούν, ότι αυτό το φορολογικό περιβάλλον θα οδηγήσει πολλούς να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερο καθεστώς.

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν, ότι οι νέες κυβερνητικές προτάσεις και πάλι αποφεύγουν να αγγίξουν την «ιερή αγελάδα» του δημόσιου τομέα και να περικόψουν δαπάνες. Για μία ακόμη φορά τον λογαριασμό θα πληρώσει το υγιές κομμάτι της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ τα βάρη θα πέσουν και πάλι στα συνήθη υποζύγια.

«Ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχει άλλη αύξηση φορολογίας ,που θα οδηγήσει σίγουρα σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Καλούμε την κυβέρνηση, 5 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας να διαπραγματευτεί για ένα αναπτυξιακό πακέτο μέτρων» δήλωσε στο Star, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδη. «Για άλλη μια φορά ο ιδιωτικός τομέας είναι στο στόχαστρο και θα έλεγα η σύγχρονη Ιφιγένεια και εύκολη λύση με την αύξηση της φορολογίας. Η φορολογητέα ύλη είναι 13 δις ευρώ και μόνο 1400 επιχειρήσεις έχουν κέρδη πάνω από 1 εκ.» είπε ο κ.Κορκίδης στο Star.

«Στις διπλανές μας χώρες, στις ανταγωνίστριες χώρες η φορολογία είναι πολύ μικρότερη από τη δική μας. Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις τις ελληνικές. Πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό» δήλωσε στο Star, o Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ραβάνης Παύλος.

Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ,Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε πως «μιλάμε για ένα τελείως αντιαναπτυξιακό μοντέλο. Δυστυχώς με αυτήν την υπερφορολόγηση, η οποία προτείνεται από την ίδια την κυβέρνηση, φοβάμαι τα χειρότερα για την αγορά».

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top