Φωτιά στις τσέπες μας βάζει το νέο σχέδιο για το ΦΠΑ – Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν

Το νέο σενάριο που σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση

Φωτιά στις τσέπες μας βάζει το νέο σχέδιο για το ΦΠΑ – Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν

​Φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών θα βάλει το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ, αναζητώντας τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα κατά 1 – 1,35 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το νέο σενάριο που παρουσίασε στους δανειστές η ελληνική πλευρά προβλέπει τη διατήρηση των τριών υφιστάμενων συντελεστών (6,5%, 13% και 23%) με μεταθέσεις προϊόντων και υπηρεσιών στους υψηλότερους συντελεστές και όπως όλα δείχνουν, την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μεταφορά των τουριστικών υπηρεσιών στο 13%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, τη μεταφορά στον υψηλό συντελεστή 23% των τυποποιημένων και ενδεχομένως και της εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες μικρές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων.

Ειδικότερα, ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% θα επιβάλλεται σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ ο μειωμένος (13%), θα επιβάλλεται σε βασικά είδη τροφίμων, ξενοδοχεία, εφημερίδες, ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Τέλος, στον υψηλό συντελεστή 23% θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εξετάζεται να μπει και η εστίαση.

Πρακτικά όμως, οι αλλαγές στο ΦΠΑ θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, αφού βασικά προϊόντα και υπηρεσίες θα ακριβύνουν σημαντικά.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι αλλαγές θα φέρουν κατακόρυφη αύξηση τιμών στα:

Μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, ντοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.
• Υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια).
• Υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
Εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ. πλην θεάτρων).
Διαμονή σε ξενοδοχεία.
Προϊόντα και υπηρεσίες σε νησιά του Αιγαίου.
Εστίαση. Σημειώνεται ότι η πρόταση των δανειστών προέβλεπε την εφαρμογή δύο συντελεστών στον ΦΠΑ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top