Ποιοί γλιτώνουν από τον παραλογισμό των τεκμηρίων

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση του μίνι φορολογικού στη Βουλή

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει αύριο στη Βουλή η συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο διορθώνονται οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή τσουχτερών τεκμηρίων σε φορολογούμενους με ελάχιστο εισόδημα από τόκους αλλά και άλλες αδικίες.

Ειδικότερα:

- καταργείται η εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης για όσους κατοίκους εξωτερικού έχουν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

- το τεκμαρτό εισόδημα για φορολογούμενους που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) ή/και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές), φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων (προσκόμιση αποδείξεων για απαλλαγή) και όχι με συντελεστή 26%+προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

- το εισόδημα των ευκαιριακά απασχολούμενων (εκτός από κεφάλαιο/υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου/αγροτική δραστηριότητα) έως 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 αυτής της κατηγορίας (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, αντιμετωπίζονται φορολογικά, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, ως εισόδημα από μισθούς-συντάξεις υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ (προσκόμιση αποδείξεων) και χωρίς να βεβαιώνεται προκαταβολή επόμενου έτους.

- δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς συγγενείς.

- εισάγονται ρυθμίσεις για τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου(ΤΑΠ)και θεσπίζεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία, απαλλαγή που εφαρμόζεται ήδη από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- επιλύεται νομοθετικά το ζήτημα της απαλλαγής από φόρο δωρεάς των χρηματικών ποσών και τυχόν έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων που καταβάλλονται στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic

- μειώνονται τα πρόστιμα για τους συμβολαιογράφους σχετικά με την προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και καταργείται η ποινή της ακυρότητας των συμβολαιογραφικών πράξεων στις οποίες δεν έχει επισυναφθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top