Έρχεται ρύθμιση ΑΝΑΣΑ για συντάξεις σε όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ

Ευχάριστα τα νέα για περίπου 5.000 ασφαλισμένους

​Νέα διάταξη νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να βγουν στη σύνταξη παρά το γεγονός ότι έχουν εκκρεμείς οφειλές προς το ταμείο του, ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Με τη ρύθμιση αυτή θα πάρουν ανάσα περίπου 5.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω των οφειλών τους στο ταμείο.

Η ρύθμιση αυτή λοιπόν προβλέπει ότι όσοι έχουν χρέη έως και 50.000 ευρώ θα μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό της οφειλής τους με μέρος της σύνταξης έως το τέλος του 2016.

Το ποσό της οφειλής που μπορεί να συμψηφιστεί ορίζεται σε 25.000 ευρώ από 20.000 που ίσχυε σήμερα, ενώ αν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ και μετά να προχωρήσει στη ρύθμιση.

Με τη νέα αυτή ρύθμιση, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης παράλληλα με αίτημα για συμψηφισμό της οφειλής.

Ειδικά για την περίοδο έως 31/12/2016 έχουν δυνατότητα συμψηφισμού και όσοι χρωστούν έως 50.000 ευρώ.

Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα υπερβαίνει το κατώτατο όριο της σύνταξης που χορηγεί ο ΟΑΕΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για το 70% περίπου των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ το μήνα έως 341 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους, ασφαλισμένους στα πρώην ΤΑΕ και ΤΣΑ, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 473 ευρώ ή τα 379 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης θανάτου.

Αν η οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη τότε θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξεπληρώσει εντός δύο μηνών, το επιπλέον ποσό της οφειλής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο συμψηφισμός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top