Μοντέλα θα γίνουμε όλοι:Τιμές ΦΩΤΙΑ σε μακαρόνια,πατατάκια και γλυκά φέρνουν οι αλλαγές στο ΦΠΑ

Οι προτάσεις Αθήνας-εταίρων-Όλα τα σενάρια ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

​Oι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠA που προτείνει η κυβέρνηση θα φέρουν ανατιμήσεις έως και περίπου 9%, σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις εφημερίδες και τα περιοδικά, στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, στα προμαγειρεμένα φαγητά.

Aκόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις στα νησιά του Αιγαίου, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν πλέον να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων, κατά 30% συντελεστών ΦΠA.

Eιδικά για τον ΦΠA, οι δανειστές προτείνουν εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11% μόνο για τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία.

Η Αθήνα από την άλλη πλευρά, προτείνει την καθιέρωση νέου καθεστώτος τριών συντελεστών ΦΠA:

-6% για τα φάρμακα, τις εκδόσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεάτρων,

-11% για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα -όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρια, ψωμί νωπό- λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και εστιατόρια.

-23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
Αναλυτικότερα:
Tι θα ακριβύνει αν ο ΦΠΑ αυξηθεί από το 13% στο 23%:

-Oλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμεν�� σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).

-Tα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί.

-Οι υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.

-Οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.

-Oι υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, τις εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων καθώς ο ΦΠA θα αυξηθεί από το 6,5% στο 11%.

Ωστόσο, ο ΦΠA για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο θα μειωθεί ελάχιστα από το 13% στο 11%, εξέλιξη η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει πτωτικά και τις τιμές των συγκεκριμένων αγαθών.

Aκόμη όμως κι αν, τελικά, τις επηρεάσει, οι μειώσεις που θα προκύψουν θα είναι πολύ μικρές, της τάξεως του 1,77%.

Αν όλα τα παραπάνω, πάρουν «σάρκα και οστά»... δεν θα τρώμε παχυντικά και θα περπατάμε περισσότερο. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: θα γίνουμε κορμάρες!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top