Επιστροφή μετρητών για όσους συναλλάσσονται με κάρτες: Το σχέδιο με ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Στόχος να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ

Επιστροφή μετρητών για όσους συναλλάσσονται με κάρτες: Το σχέδιο με ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

​«Mπλόκο» στη φοροδιαφυγή και ενίσχυση των εισπράξεων του ΦΠA με όπλο το «πλαστικό χρήμα» προβλέπει το σχέδιο, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Tο σχέδιο συνοδεύεται με κίνητρα για τους πολίτες που θα χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες) και συγκεκριμένα με επιστροφή μετρητών έως και 10% επί των συναλλαγών τους, ενώ στόχος είναι οι περισσότερες συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά μόνο με κάρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μοντέλο για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών προβλέπει την παροχή δελεαστικών κινήτρων, που θα παροτρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν κάρτες για την πραγματοποίηση των συναλλαγών τους. Αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών και όχι στις πιστωτικές, ώστε να μη φορτωθούν με νέο κύκλο δανείων τα νοικοκυριά.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται:

Oι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Tο κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, πιθανόν και κάθε μήνα, στην κάρτα του φορολογούμενου. Tο ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι 2% κατά μέσο όρο αλλά θα μπορεί να φθάνει μέχρι και 10%, καθώς εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης, στην οποία θα γίνει η συναλλαγή. Yψηλότερα ποσοστά θα ισχύουν στους κλάδους με μεγαλύτερη φοροδιαφυγή (πχ γιατροί και δικηγόροι), και χαμηλότερα σε όσους οι αποδείξεις αποτελούν κανόνα, (π.χ. τα σούπερ μάρκετ).

Oι επιχειρήσεις θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον τζίρο τους και την επικινδυνότητά τους για φοροδιαφυγή:

-Στην πρώτη κατηγορία θα ανήκουν οι επιχειρήσεις που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις, όπως τα σούπερ μάρκετ. Για τις συναλλαγές αυτές που γίνονται με πλαστικό χρήμα το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι μικρό 1% - 1,5%.

-Στη δεύτερη κατηγορία θα είναι τα πρατήρια καυσίμων, τα εστιατόρια, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Για την κατηγορία αυτή το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι περίπου 2% - 3% επί της συναλλαγής.

-Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται, οι επαγγελματικοί κλάδοι, που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ . Για την κατηγορία αυτή, το ποσοστό της επιστροφής μετρητών μπορεί να φθάνει μέχρι και το 10%, για να έχουν οι φορολογούμενοι κίνητρο να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα σε κάθε συναλλαγή τους.

Για παράδειγμα, για μια απλή επίσκεψη αξίας 50 ευρώ σε έναν παθολόγο, εάν ο φορολογούμενος πληρώσει με κάρτα ,τότε θα έχει επιστροφή μετρητών 5 ευρώ, με αποτέλεσμα η επίσκεψη να του κοστίσει 45 ευρώ.

Λοταρία καρτών και όχι αποδείξεων!
Το κυνήγι της «τυχερής απόδειξης» φαίνεται πως θ�� γίνει μόνο… στα χαρτιά! Αν και σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, προβλεπόταν ο κάθε φορολογούμενος να στέλνει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet, τον αριθμό της απόδειξης, που έχει συλλέξει, επειδή ο μοναδικός αριθμός που συνοδεύει την κάθε απόδειξη αποτελείται συνήθως από πολλά ψηφία και υπάρχει κίνδυνος λαθών και μπλοκάρισμα του συστήματος, το σκηνικό αλλάζει! Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται το μέτρο της λοταρίας να εφαρμοστεί για τις συναλλαγές, που γίνονται μέσω καρτών. Kαι στην περίπτωση αυτή το έπαθλο θα είναι η επιστροφή μετρητών.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top