Fitch: Μπορεί η Ελλάδα να μην πλήρωσε σήμερα το ΔΝΤ και να γλίτωσε, αλλά...

Δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο κίνδυνος μη αποπληρωμής του Ταμείου

Fitch: Μπορεί η Ελλάδα να μην πλήρωσε σήμερα το ΔΝΤ και να γλίτωσε, αλλά...

​Η Fitch επισημαίνει πως η ομαδοποίηση των δόσεων του Ιουνίου από την πλευρά της Ελλάδας δεν επηρεάζει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας (βαθμίδα CCC), όμως προειδοποιεί πως τυχόν μη πληρωμή της ενιαίας δόσης στις 30 του μήνα, θα ήταν αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό αξιόχρεο.

Πιο συγκεκριμένα, η μη πληρωμή της δόσης στα τέλη Ιουνίου θα «αύξανε το ρίσκο» αύξησης των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ για να δώσει έκτακτη ρευστότητα (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Για τoν οίκο Fitch η καθυστέρηση της αποπληρωμής του ΔΝΤ δεν συνιστά από μόνη της “default”, ωστόσο η απόφαση να μην καταβληθεί σήμερα η δόση προς το ΔΝΤ, αντανακλά την πίεση, που δημιουργούν η έλλειψη χρηματοδότησης από τις αγορές και τον επίσημο τομέα στην ρευστότητα της κυβέρνησης.

Η Fitch υποστηρίζει ακόμα πως, δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την πληρωμή και των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

Η προοπτική εκταμίευσης χρημάτων στήριξης από τους πιστωτές προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο παραμένει «ιδιαίτερα αβέβαιη», και συνεπώς ο κίνδυνος να μην καταβληθεί η μεγάλη δόση στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου «δεν μπορεί να προεξοφληθεί», επισημαίνει σε νέα έκθεσή του ο οίκος.

Ο οίκος εκτιμά πως – με δεδομένα τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια – η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν θα κλείσει την αξιολόγηση, αλλά θα διασφαλίσει νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εκταμιεύσεις υπο-δόσεων ως αντάλλαγμα για την έμπρακτη απόδειξη πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top