Το σχέδιο για τις αλλαγές στα ασφαλιστικό: Ποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό της συμφωνίας

Καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στα Ταμεία

​Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό θα φέρει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με τις δύο πλευρές να έχουν δώσει –σύμφωνα με πληροφορίες- τα χέρια στις ενοποιήσεις των ταμείων και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά να έχουν χάσμα όσον αφορά τα εργασιακά.

Η «μάχη» της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα κρίνει την τύχη περίπου 280.000 ασφαλισμένων που εκτιμάται ότι μπορούν να κάνουν χρήση των ειδικών ορίων ηλικίας έως το 2029. Μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών (περίπου 180.000) μπορούν να κάνουν άμεσα χρήση αυτών των ειδικών διατάξεων αφού έχουν συμπληρώσει τόσο τα απαιτούμενα κάθε φορά έτη ασφάλισης, όσο και το αντίστοιχο όριο ηλικίας.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2020 έως το 2025, ενώ φαίνεται πως υπάρχει και… plan B με σταδιακή αύξηση από το 2016 έως και το 2022.

Την ίδια ώρα, «αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με τους δανειστές να ζητούν να παραμείνει τουλάχιστον έως το 2017, με την κυβέρνηση να ζητά αναστολή εφαρμογής τουλάχιστον για τα επόμενα 2 έτη.

Οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι και το θέμα της μείωσης των κύριων συντάξεων καθώς και αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 5.500.

Η ελληνική πλευρά «απαντά» με δέσμευση για μέτρα που θα ασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με βάθος χρόνου αλλά με ταυτόχρονο «πάγωμα» του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κυρίων συντάξεων.

Όρια ηλικίας: Σε ποιους «προστίθενται» μέχρι και 17 έτη

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια για 35 κατηγορίες ασφαλισμένων φέρνει, εξάλλου, η κατάργηση των διατάξεων για τις πρόωρες συντάξεις από όλα τα Ταμεία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αλλαγές έχουν «κλειδώσει» σε επίπεδο συμφωνίας με τους δανειστές αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά. Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καθορίσει και να προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθούν οι ηλικίες συνταξιοδότησης που σήμερα επιτρέπουν στους ασφαλισμένους να αποχωρήσουν με σύνταξη από τα 50, παρότι από το 2013 και μετά τα όρια ηλικίας για έξοδο στη σύνταξη είναι 67 για πλήρη σύνταξη και 62 για μειωμένη (εκτός κι αν συμπληρώνονται 40 έτη ασφάλισης, οπότε το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι το 62ο έτος).

Με το σχέδιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και δανειστές για το νέο ασφαλιστικό, η ηλικία εξόδου των ασφαλισμένων στη σύνταξη θα ξεκινά από τα 62. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πλέον αν τα όρια ηλικία θα αυξηθούν μια κι έξω από το 2016 ή αν -για όσους έχουν ήδη περισσότερα από 37 έτη- θα δοθεί μεταβατική περίοδος, ώστε να μην πάνε απότομα από τα 9 στα 62 για σύνταξη.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας εξαιρούνται:

Ασφαλισμένοι στα βαρέα (για έξοδο με 10.500 ημέρες, εκ ων οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά).

• Ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με ανάπηρο μέλος της οικογένειάς τους.

• Οι αγρότες, όπου το όριο για σύνταξη είναι 67 ή 62, αν έχουν συνολικά 40 έτη ασφάλισης, χωρίς να προβλέπεται μειωμένη σύνταξη.

Στο τραπέζι δεν αποκλείεται να μπει και θέμα κατάργησης των διατάξεων για την πλασματική 5ετία που προστίθεται στην πραγματική υπηρεσία των ενστόλων, με εξαίρεση τους ιπτάμενους και όσους υπηρετούν στις εδικές δυνάμεις.

Στις 35 κατηγορίες που θίγονται από την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων συγκαταλέγονται όλοι όσοι είχαν έναρξη της ασφάλισής τους πριν από την 1η/1/1993 και συμπλήρωσαν μέχρι τις 31/12/2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να κατοχυρώσουν την έξοδο με όρια ηλικίας πριν από τα 62.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top