Αύξηση στον τουρισμό και για φέτος, αλλά «αγκάθι» η… αύξηση του ΦΠΑ

Για αρνητικές επιπτώσεις προειδοποιούν οι φορείς του τουρισμού

Αύξηση στον τουρισμό και για φέτος, αλλά «αγκάθι» η…  αύξηση του ΦΠΑ
Αύξηση στον τουρισμό στην Αθήνα - σε σχέση με πέρυσι - βλέπουν οι ξενοδόχοι καθώς ήδη πολλά ξενοδοχεία έχουν 100% πληρότητα για το καλοκαίρι. Παρ' όλα αυτά οι ξενοδόχοι προειδοποιούν ότι σε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ πολλά ξενοδοχεία θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν.

Συνολικά 89 ξενοδοχεία έβαλαν λουκέτο την περίοδο 2008 - 2013 στην Αθήνα λόγω της οικονομικής κρίσης και τώρα οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ΦΠΑ ο οποίος αν αυξηθεί υπάρχει περίπτωση να φέρει κι άλλα λουκέτα στον τουρισμό.

«Δεν θέλω ούτε καν να το σκεφτώ. Αυτό θα είναι ταφόπλακα, καταστροφικό σενάριο. Αυτό ποιος θα το απορροφήσει; Οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν κάνει μεγάλο αγώνα να κρατήσουν τις επιχειρήσεις; Οι εργαζόμενοι οι οποίοι με πολύ μεγάλο κόπο έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές;» δηλώνει ο Κ. Γυφτέας, διευθυντής πωλήσεων ξενοδοχειακού ομίλου.

«Δύο είναι οι λύσεις ή θα προσπαθήσει ο ξενοδόχος να μετακυλήσει τη διαφορά αυτή στην τιμή πράγμα που θα καταστήσει το προϊόν μη ανταγωνιστικό ή θα το απορροφήσει» δηλώνει από την πλευρά του ο Α. Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδόχων Αττικής - Αθηνών – Αργοσαρωνικού.

Τα σενάρια θέλουν τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% που είναι σήμερα να πηγαίνει στο 13% την ώρα που στις γειτονικές χώρες είναι πολύ χαμηλότερος.

«Σίγουρα θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και σίγουρα θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων γιατί υπάρχει προφανής δυσκολία να μετακυλήσουν την οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή του προϊόντος» προειδοποιεί ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Τσακίρης.

Οι τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων θα ανέβουν αν ο ΦΠΑ φτάσει το 13%, για παράδειγμα σε ένα δωμάτιο των 80 ευρώ τη βραδιά ο τουρίστας θα πληρώσει για το ίδιο ακριβώς δωμάτιο περίπου 90 ευρώ.

«Δεν πιστεύω ότι οι μεγάλοι tour operator με εισερχόμενο τουρισμό θα το δεχθούν. Δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αύξηση και το 6.5% είναι αρκετό» τονίζει ο Κ. Γυφτέας.

Μέχρι στιγμής η Αθήνα είναι πρωταθλήτρια στις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Η αύξηση στην τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι αρκετά μεγάλη και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Τουρίστες από όλο τον κόσμο μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκαναν στην κάμερα του Star.








Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top