Γαλλικό Πρακτορείο: Ο Ντράγκι με το όπλο στον κρόταφο της Αθήνας

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σκληρή στάση

Γαλλικό Πρακτορείο: Ο Ντράγκι με το όπλο στον κρόταφο της Αθήνας

​«Στο επίκεντρο των συζητήσεων της ΕΚΤ θα βρεθεί και πάλι η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με τον επικεφαλής, Μάριο Ντράγκι, να αναμένεται να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αναδημοσιεύει το Business Insider.

Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στην ομιλία του Μ. Ντράγκι, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με τον Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics να δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Υποψιαζόμαστε ότι ο Ντράγκι και οι συνεργάτες του θα κρατήσουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις τελευταίες ενημερωμένες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν το Μάρτιο, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φθάσει το 1,5% το 2015- 1,9% το 2016 και 2,1% το 2017.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βγήκε ενισχυμένη από την επιτυχία του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, το οποίο και θα δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν αρκετοί αναλυτές σχετικά με τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη», προβλέπει ο Jonathan Loynes, ενώ ο Μπεν Μέι της Oxford Economics τονίζει ότι «ο Ιούνιος δεν θα είναι μήνας ανακοινώσεων της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ μετά την σημαντική ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων ύψους 1,14 τρισ. ευρώ, με μηνιαίο επιτόκιο 60 δισ. ευρώ, που θα συνεχιστεί έως και το Σεπτέμβριο του 2016».

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο «ο στόχος του προγράμματος ήταν να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αυξήσει το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού της ευρωζώνης».

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση πριν από δύο εβδομάδες του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτελέσει προσωρινά τη “ράμπα” για τις αγορές πριν από το καλοκαίρι για να γίνει drop-off στη ρευστότητα προκάλεσε σάλο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top