«Μαχαίρι» στις συντάξεις ή αύξηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ ζητούν οι δανειστές

Θεωρούν ότι μόνον αυτό είναι είναι σίγουρο έσοδο για το δημόσιο

«Μαχαίρι» στις συντάξεις ή αύξηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ ζητούν οι δανειστές

Σε σκληρό παζάρι ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση του ΦΠΑ. Και αυτό γιατί πρέπει να εισπραχθούν 3,5-4 δις ευρώ, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εισηγούνται να μεταφερθούν στο νέο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 22%-23%, όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Διαφορετικά για να μην υπάρξει τρύπα στα έσοδα θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές ή να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης όσων δικαιούνται να βγουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Με την μεταφορά του συντελεστή ΦΠΑ της ΔΕΗ από το 13% που είναι σήμερα στο 23%, σημαίνει ότι αν κάποιος πληρώνει για ρεύμα 100 ευρώ, θα ανέβει από τα 113 στα 123 ευρώ.

«Να θυμίσουμε ότι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις πήγαν τον ΦΠΑ από το 9% στο 10% στο 13%. Τα ανεξόφλητα τιμολόγια έχουν πάει στα 2 δις 300 εκ. ευρώ. Αν τον πάνε στο 23% θα υπάρχει πρόβλημα εξόφλησης τιμολογίων στην ΔΕΗ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Κώστας Κουτσοδήμας

Οι θεσμοί φαίνεται πως αμφισβητούν την είσπραξη του ΦΠΑ από τις υπηρεσίες της εστίασης του τουρισμού ή των επιχειρήσεων καθώς κρίνουν αναποτελεσματικό το μέτρο, λόγω της φοροδιαφυγής. Από την άλλη θεωρούν ότι μόνον ο ΦΠΑ που εισπράττουν οι ΔΕΚΟ είναι σίγουρο έσοδο για το δημόσιο, επειδή τον αποδίδουν στο ακέραιο.

Και όλα αυτά ζητούν να εφαρμοστούν μέσα στο καλοκαίρι και όχι από τον Σεπτέμβρη και μετά, όπως ο ΦΠΑ στα νησιά.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top