Μεγάλη η ζημιά στις τράπεζες: Ανάστατοι οι πελάτες και τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων

Μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί φόρων στις καταθέσεις

Μεγάλη η ζημιά στις τράπεζες: Ανάστατοι οι πελάτες και τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων

​Ανάστατα είναι υψηλόβαθμα στελέχη στις τράπεζες από χθες, βλέποντας έντονο ενδιαφέρον και κινήσεις από πελάτες τους, να πάρουν τα λεφτά τους και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Βαρουφάκη για πρόθεση νομιμοποίησης των καταθέσεων εξωτερικού με 15% και εσωτερικού με 30%, δεν ήταν λίγοι οι κάτοχοι τέτοιων λογαριασμών που ενδιαφέρθηκαν για περισσότερες λεπτομέρειες και ουκ ολίγοι εκείνοι, οι οποίοι έδωσαν εντολή στο πιστωτικό ίδρυμα για μεταφορά των χρημάτων τους στο εξωτερικό.

Κατά την άποψη των τραπεζικών στελεχών, η πικρία είναι το εντονότερο συναίσθημα για όσους τόσα χρόνια κράτησαν τις καταθέσεις τους στο εσωτερικό, στηρίζοντας την οικονομία, ακόμη κι αν ένα μέρος έχει διαφύγει της φορολογικής δήλωσης και του φόρου εισοδήματος.

Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι δεν μπορεί όσοι έβγαλαν τις καταθέσεις τους ευθύς εξ αρχής στο εξωτερικό να αντιμετωπίζονται με ένα 15% και όσοι τις άφησαν στην Ελλάδα, στηρίζοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, να αντιμετωπίζονται με το διπλάσιο ποσοστό 30%.

Πέραν της πικρίας των πελατών όμως, οι τραπεζίτες "χτυπούν το κώδωνα" του κινδύνου τις ύποπτες και περίεργες αυτές ημέρες, προ μάλιστα και τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, με τις καταθέσεις να βρίσκονται στο ναδίρ κάτω από τα 130 δις ευρώ συνολικά, ενώ σε φυσική μορφή χαρτονομίσματος που κυκλοφορεί, οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες, λένε δεν ξεπερνούν τα 18 δισ ευρώ.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για εκροές καταθέσεων και η πιθανότητα να ενταθεί το φαινόμενο, λένε οι ίδιοι τραπεζίτες, προκαλεί πολλαπλά προβλήματα. Τέτοιες καταστάσεις οδηγούν σε σενάρια Κύπρου, λένε τα στελέχη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top