«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ο ΦΠΑ: Που διαφωνούν οι δανειστές, τι αντιπροτείνουν

Συντελεστή στο 7% για τα είδη πρώτης ανάγκης ζητά η κυβέρνηση

Στο «κόκκινο» ανεβάζει το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ο ΦΠΑ.

Η πρόταση για την καθιέρωση μόνο δύο συντελεστών 11% και 23% εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών και η ελληνική πλευρά έχει αντιπροτείνει την καθιέρωση τριών συντελεστών.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει συντελεστή 7% στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα, βασικά τρόφιμα και κάποια άλλα είδη πρώτης ανάγκης, 14% στον οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται και η ενέργεια και 22% για τον υψηλό συντελεστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στον ΦΠΑ που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Η πρόταση των δανειστών για την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 6,5%, με την ελληνική πλευρά να προτείνει να ανέλθει στο 7%. Στον υπερμειωμένο συντελεστή εντάσσονται σήμερα τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα και τα εμβόλια τα ξενοδοχεία κ.α. Τυχόν κατάργησή του θα σημάνει αυτόματα αυξήσεις τιμών σε όλα τα αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι βασικά για τους καταναλωτές.

• Η πρόταση από την πλευρά των θεσμών για μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% που είναι σήμερα στον ανώτερο συντελεστή 23%. Η πρόταση αυτή συναντά ισχυρές αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση που αντιπροτείνει την παραμονή της ενέργειας στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ

• Ο συντελεστής στον οποίο θα ενταχθούν τα τρόφιμα. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή 7% κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλα, ψωμί και ορισμένα άλλα, και ο μεγάλος όγκος των τροφίμων να παραμείνει όπως και σήμερα στον χαμηλό συντελεστή που με βάση την ελληνική πρόταση θα ανέλθει στο 14% από 13% σήμερα.

Το κα��εστώς το οποίο θα ισχύσει τελικά για τα νησιά του Αιγαίου. Οι δανειστές προτείνουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στις περιοχές αυτές. Ένα από τα μέτρα που συζητούνται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η επιστροφή του επιπλέον φόρου που θα προκύψει από ενδεχόμενη κατάργηση στους επαγγελματίες που θα εκδίδουν αποδείξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top