Στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα

Κάτω από το μέσο όρο του ΑΕΠ 11 στις 13 περιφέρειες

Τις μεγάλες οικονομικές ανισότ��τες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες των ευρωπαϊκών χωρών κυμαίνεται από 30% έως... 325%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι και επίσημα στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, στην ίδια μοίρα με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, αφού 11 από τις 13 ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 75% για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Με την Αττική (98%) και το Νότιο Αιγαίο (76%) να είναι οι μόνες που βρίσκονται πάνω από το όριο, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (52%). Ακολουθούν η Ήπειρος (55%), η Θεσσαλία (56%), η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο (57%), η Πελοπόννησος (60%), η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα (62%), η Κρήτη (63%) και τα Ιόνια Νησιά (68%).

Οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ, στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ, βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία (από 5 περιφέρειες η καθεμία), στην Ουγγαρία (4 περιφέρειες) και… στη Γαλλία (η υπερπόντια περιφέρεια Μαγιότ).

H περιφέρεια με το χαμηλότερο ποσοστό (30%) είναι στη Βουλγαρία, και συγκεκριμένα στο Σεβεροτσαπάτεν, ενώ οι πιο πλούσιες ευρωπαϊκές περιφέρειες είναι στο κέντρο του Λονδίνου (325% του κοινοτικού), στο Λουξεμβούργο (258%), στις Βρυξέλλες (207%) και στο Αμβούργο (195%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top