Κόβει τις «ανάσες» η ΕΚΤ: Μόλις 200 εκ. ευρώ η αύξηση στον ELA

Δεν υπήρξε απόφαση για κούρεμα εγγυήσεων – Την άλλη βδομάδα τα «σπουδαία»

Με την ΕΚΤ να νίπτει τας χείρας της και να αφήνει τις ασφυκτικές πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ.

Αν και η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει μέσω της ΤτΕ αύξηση του ELA κατά 1 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων των τελευταίων εβδομάδων, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έδωσε το «πράσινο φως» για μόλις 200 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών στα 80,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, παράταση πήρε το «καυτό» θέμα του κουρέματος των εγγυήσεων που καταθέτουν οι εγχώριες τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα, το οποίο αν αποφασιστεί ουσιαστικά θα κάνει αφόρητα ασφυκτική την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια πολύωρη και εξαντλητική συζήτηση υπήρξαν έντονες πιέσεις από κάποιες πλευρές για αύξηση του «κουρέματος», ωστόσο το ζήτημα μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον Μάριο Ντράγκι προς την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς να χάνει άλλο ��ρόνο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top