Εν αναμονή της απόφασης για τον ELA από την ΕΚΤ

Θα ζητήσει αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ η ΤτΕ

Τη χορήγηση (ή όχι) πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) αποφασίζει το δ.σ. της ΕΚΤ το οποίο συνεδριάζει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ζητήσει την αύξηση του ανώτατου ορίου του Μηχανισμού κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, στα 81 δισ. ευρώ, λόγω της συνεχιζόμενης εκροής των καταθέσεων.

Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, οι εκροές που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι υπάρχει μία σχετική επιβράδυνση του φαινομένου.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να συζητηθεί και το καθεστώς των εγγυήσεων που είναι υποχρεωμένες να προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ληφθούν αποφάσεις επ΄ αυτού και συγκεκριμένα αν προχωρήσει τελικά η ΕΚΤ στην αλλαγή του πλαισίου αυτού οδηγώντας εν τέλει στη μείωση του ανώτατου ορίου του ELA που μπορεί να χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top