ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ: Μπαίνει ΦΟΡΟΣ και στις τραπεζικές συναλλαγές-Ποιους στοχεύει το χαράτσι

Εξετάζεται η επιβολή συντελεστή 0,1-0,2% με στόχο έσοδα έως και 600 εκα.ευρώ το χρόνο

ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ: Μπαίνει ΦΟΡΟΣ και στις τραπεζικές συναλλαγές-Ποιους στοχεύει το χαράτσι

Γράφει και σβήνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βρει έσοδα! Εκτός από τον ΦΠΑ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έχει τεθεί από την κυβέρνηση και ….ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές!

Τα σενάρια που ακούγονται για τις τραπεζικές συναλλαγές που θα φορολογούνται είναι δύο. Είτε γι' αυτές πάνω από 500 ευρώ, είτε γι αυτές πάνω από 300 ευρώ.

Εκτιμάται ότι μπορεί το τέλος να είναι της τάξης του 0,1%-0,2%!

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο συντελεστής με τον οποίο θα υπολογίζεται το τέλος επί των συναλλαγών, τελεί υπό διαπραγμάτευση, καθώς δεν έχει καθοριστεί ποιες συναλλαγές θα εξαιρεθούν.

Το ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις εξαιρέσεις που θα προβλέπονται στο ειδικό τέλος που θα εφαρμοσθεί. Επίσης, έχει ήδη εξετασθεί και η επιβολή μιας πάγιας εισφοράς σε κάθε συναλλαγή, πρόταση πάντως που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Αν εξαιρεθούν οι κινήσεις από τα ΑΤΜ και οι συναλλαγές έως και 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον ετήσιο προϋπολογισμό θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 300 και 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, όπως γράφει «η Καθημερινή», εξετάζεται να εξαιρεθούν συναλλαγές με χρεωστική κάρτα, ώστε να μη λειτουργήσει το μέτρο ως αντικίνητρο στη χρήση του «πλαστικού χρήματος».Δηλαδή, όταν ο κάτοχος της χρεωστικής κάρτας κάνει αγορά με αυτήν, δεν θα επιβαρύνεται με αυτήν. Αντιθέτως, ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας θα επιβαρύνεται από τη χρήση της (για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ).

Ερωτήματα πάντως προκύπτουν για το τι θα ισχύει με τις πληρωμές των ΔΕΚΟ, αν θα εξαιρούνται ή όχι από το μέτρο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top